Dizajnerica Ksenija Vrbanić, utemeljiteljica modne marke “XD Xenia Design”, proglašena je najboljom hrvatskom poduzetnicom ove godine. Titula “Inspirativne poduzetnice godine” dana joj je na petoj dodjeli nagrada najboljim hrvatskim poduzetnicama po izboru mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria. Iako je proizvodnja odjeće industrija koja je u Hrvatskoj posljednjih desetljeća gotovo nestala, Ksenija Vrbanić dokazala je da se s pravom vizijom može uspjeti čak i na međunarodnom tržištu. Ona danas zapošljava 50 ljudi, a čakovečke Ksajpe proizvode koje kreira, izvozi u 28 zemalja na pet kontinenata.

Trnovit put

– Radimo lokalno, ali razmišljamo globalno. Moda nema granica, a mi smo to svojom vizijom, znanjem i upornošću uspjeli i dokazati – kazala je Vrbanić, koja ne skriva kako iza tog uspjeha stoji trnovit put.
S izvozom je počela prije gotovo dvadeset godina, u doba kada Hrvatska nije bila članica Europske unije, sa svega osam zaposlenih i bez mogućnosti dobivanja kredita za proizvodnju koja je namijenjena izvozu. Unatoč tome, međimurska je dizajnerica svojim kreacijama osvojila čak i najzahtjevnije modne meke poput Pariza i New Yorka. Priznanje međunarodne modne scene već ima, a nagrada “Inspirativna poduzetnica godine” najveća joj je domaća nagrada.
Mreža Women in Adria nagrade je dodijelila u još tri kategorije, pa je tako Blaženka Mičević, direktorica tvrtke “Agrodet”, proglašena Perspektivnom poduzetnicom, a Ariana Vela, konzultantica i osnivačica učilišta EU Projekti, Mikro poduzetnicom godine. Kata Barišić, osnivačica webshopa za kreativne darove “PokloniMe”, koja je prošle godine osmislila i Zagreb Time Travel, osvojila je nagradu za Start-up potencijal. Njezina inovativna usluga omogućuje turistima upoznavanje hrvatske metropole putovanjem kroz vrijeme.

Razvoj gospodarstva

– Dodjela nagrada najboljim hrvatskim poduzetnicama ove se godine održava peti puta. U tih smo pet godina otkrili niz poduzetnica koje ne ostavljaju samo snažan trag u sadašnjosti, nego su važne i za budućnost hrvatskog poduzetništva i cijelog društva. Njihov primjer treba slijediti, od samozapošljavanja do zapošljavanja drugih te izvoza. Taj put nije lak, ali nadamo se da će država prepoznati njihove napore i početi djelovati u zajedničkom interesu, onom otvaranja novih radnih mjesta i razvoja gospodarstva – kazala je Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria.
Dodjela nagrada organizirana je uz potporu Ministarstva gospodarstva.