– Putovanja su nešto što me oduvijek privlačilo – kaže nam Valentina Horvat, strastvena zaljubljenica u putovanja i otkrivanje novih destinacija, te se prisjeća kako je još kao dijete bila fascinirana otokom Balijem, kojeg nazivaju “posljednjim rajem na zemlji”.
– Čitajući časopise o putovanjima, uvijek sam mislila: “Eh, kad bih ja mogla otići na Bali“. I, eto, to se ostvarilo početkom rujna ove godine – govori nam dalje naša sugovornica, koja radi kao medicinska sestra te dodaje kako su joj upravo zaposlenjem u struci postala dostupna mnoga putovanja.
Sebe opisuje kao veliku perfekcionisticu, pa joj cijelo putovanje mora biti isplanirano u najsitnije detalje. Put na Bali počela je tako planirati još u veljači, kada je kupila povratne zrakoplovne karte za relaciju Zagreb – Denpasar. Puno savjeta dobila je i od svojih prijatelja, pa tako i preporuku za vozača, odnosno, turističkog vodiča, a otkrila nam je i kako je na Bali otputovala sa svojim dečkom.
– Putovanje je započelo 31. kolovoza, kada smo Qatar Airwaysom poletjeli prema Dohi. Let je trajao šest sati, nakon čega smo presjeli na let za Denpasar, koji je trajao još 10 sati. U avionu za Denpasar smo dobili vizu, koja je besplatna ukoliko se na Baliju boravi do 30 dana – ispričala nam je naša sugovornica.

Prvih šest dana boravili su u Ubudu, drugom najvećem gradu na Baliju, a, kako kaže, ostali su oduševljeni ljubaznošću domaćina. Valentina kaže kako su Balinežani uvijek nasmijani te se jako trude udovoljiti svakom posjetitelju. Za njih je stres nepoznanica. Otok je pun djece koja se igraju na ulicama, ali i starijih ljudi, budući da im je životni vijek izuzetno dug.

“Bali Swing”

Prvog dana posjetili su poznatu tržnicu Art Ubud Market te hram Tanah Lot.
– Trgovanje na Baliju temelji se na cjenkanju i tome tko će dati najbolju ponudu, a tržnice su prepune tradicionalnih suvenira, od poznatih pletenih torbica, slamnatih posudica, “dream catchera“, kipova slonova do mirisnih sapuna, ulja i štapića. Posjetili smo i hram Tanah Lot, poznat kao čuvar obale otoka i stanovnika Balija od zlih duhova, a ulazak u hram je dozvoljen samo stanovnicima otoka. Dan smo zaključili najljepšom šetnjom uz zalazak sunca i to na plaži Pasut Beach, koja je karakteristična zbog obale od crnog pijeska i mnoštvo palma, baš kao u raju – govori nam Valentina.

Bali je poznat po mnoštvu vodopada koji su sakriveni u podnožju brda, a neki se nalaze i u špiljama, pa priliku da posjete jedan takav vodopad, nisu propustili ni Valentina i njen dečko, posjetivši tako Banyumala Twin Materfall. Put do njega je bio težak, a nezaboravan adrenalinski doživljaj, kaže naša sugovornica, njihanje je na mega velikoj ljuljački “Bali swing“ koja je postavljena 100 metara iznad guste prašume. Trudeći se svaki trenutak svog putovanja zabilježiti fotoaparatom, jedna od usputnih stanica bio im je Handara Gate, popularno mjesto za “uloviti najbolju fotku za Instagram”, gdje se ulazak naplaćuje 15 kuna po osobi, a u redu se čeka i do tri sata.

Valentina se prisjeća i kako ih je, dok su se jedne večeri vozili prema hotelu, zatekao ih zanimljiv prizor – mnoštvo majmuna koji su slobodno hodali po cesti. Kasnije su doznali kako je riječ o mjestu Ubud, koje je poznato po šumi majmuna.

– Odmah smo sljedećeg dana odlučili istražiti Ubud i okolicu te smo posjetili tu šumu, gdje se nalazi 600 majmuna. Za sigurnost posjetitelja brinu čuvari jer često majmuni prilaze ljudima, pa smo imali prilike vidjeti kako je majmunčić jednom od posjetitelja otvorio ruksak i izvadio mu slušalice za mobitel dok je djetetu iz kolica uzeo vlažne maramice. Zabranjeno nam je bilo smijati se majmunima, gledati ih u oči te ih hraniti – prisjeća se Valentina te dodaje kako su specifičnost otoka plantaže kave.

 

– Na Baliju se proizvodi unikatna Luwak kava od izmeta posebne vrste mačaka koje se nalaze samo na tom otoku. One na planinama jedu zrnca kave čiju olupinu probave, a nakon toga olupljena zrnca kave stolicom izbace iz organizma. Uzgajivači jednom tjedno odlaze u planinu pokupiti izmete koje suše te odvajaju sjemenke kave, koje kasnije peku i melju. Zanimljivo je da oni tu kavu ne piju jer im je preskupa. Cijena paketa je oko 300 kuna, no za posjetitelje otoka to je prava atrakcija – objašnjava Valentina.

Pa iako su na području Balija potresi svakodnevica, govori nam kako je za njihovog boravka tamo bilo sve mirno, a među mnogobrojnim zanimljivostima koje su vidjeli, od brojnih hramova, vulkana, vrta na vodi, dugih pješčanih plaža pa do onih gdje se valovi dižu i do 15-ak metara u visinu, govori kako joj je ipak najuzbudljiviji bio posjet stijeni poznatoj pod nazivom T–rex jer izgled stijene podsjeća na glavu dinosaura.

Avanturistički put

– Nazvana je tako jer podsjeća na glavu dinosaura, a na dnu stijene nalazi se plaža do koje vodi avanturistički put. Samo spuštanje traje oko sat vremena, a stepenice i rukohvati sagrađeni su od bambusa. Za vrijeme hodanja po liticama prema plaži, oko nas su hodali majmuni, a u plićaku smo mogle vidjeti mnogobrojne raže – prisjeća se naša sugovornica.
Glede hrane na otoku, Valentina ima samo riječi hvale te govori kako je sve jako ukusno, a da se u svim obrocima poslužuje riža s povrćem.
– Zanimljivo je da nema slatkiša i kolača, tako da sam prve i jedine palačinke s čokoladom jela tek 12. dana boravka na Nusi Penidi i to samo zato što sam osoblje hotela posebno zamolila da mi ih pripreme – govori Valentina.
Što se tiče ukupnog dojma, ova avanturistica nema dvojbe – ako bi putovanje trebala ocijeniti ocjenom od 1 do 10, dala bi ocjenu 20.