“LISTA SRAMA” POREZNE UPRAVE: Na popisu poreznih dužnika, 1145 građana, 156 fizičkih i deset pravnih osoba s područja Krapinsko – zagorske županije – nekima je “voda došla i preko grla”

Od 1145 građana – poreznih dužnika, njih 37 ima dug veći od milijun kuna, na vrhu liste dvojica Zagoraca koji duguju preko osam milijuna

Objavljeno: 05.11.2019. Jelena Jazbec

Porezna uprava je kao i svake godine, posljednjeg dana u mjesecu listopadu objavila takozvanu “listu srama”, popis fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost, pravnih osoba i ostalih poreznih obveznika – građana, koji imaju dospjele i neplaćene dugove po osnovi poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza, doprinosa za obvezna osiguranja, trošarina, posebnih poreza, poreza na promet nekretnina, iznosa na ime naknade za koncesiju te carina. Podsjećamo, obveza čuvanja porezne tajne nije povrijeđena ako Porezna uprava bez pristanka poreznog obveznika objavi na svojim mrežnim stranicama njegovo ime i prezime, odnosno, naziv poduzeća, ako je ukupni iznos duga veći od 100.000 kuna za fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, veći od 300.000 kuna za pravne osobe te veći od 15.000 kuna za sve ostale porezne obveznike (građane).

Po županijama

Popisi se na mrežnim stranicama pregledavaju po županijama, pa tako možemo vidjeti da je na popisu fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost, u Krapinsko – zagorskoj županiji 156 dužnika. Više od milijun kuna poreznog duga ima prvih pet dužnika na listi. Na prvom je mjestu 63-godišnjak iz Kumrovca, točnije, Risvice, s nešto manje od 3,5 milijuna kuna duga. Slijedi 55-godišnjak iz Mihanovićeva Dola, grad Klanjec, s 2,3 milijuna kuna duga, zatim 48-godišnjak iz Čreta, općina Krapinske Toplice, s 2,1 milijun kuna duga, 55-godišnjak iz Gubaševa, grad Zabok, s 1,2 milijuna kuna duga i 53-godišnjak iz Donje Podgore, grad Donja Stubica, s nešto više od milijun kuna duga.
Na popisu pravnih osoba koje obavljaju djelatnost, našlo se deset dužnika iz KZŽ. Dug veći od milijun kuna imaju jedna svetokriška udruga (2,2 milijuna), građevinsko poduzeće iz Oroslavja (2,1 milijun), trgovina iz Stubičkih Toplica (1,8 milijuna), građevinsko poduzeće u stečaju iz Zlatara (1,2 milijuna) i tiskara iz Oroslavja (1,1 milijun).
Na listi građana – poreznih dužnika, našlo se 1145 žitelja Krapinsko – zagorske županije, s time da njih 37 ima dug veći od milijun kuna. Najviše duguje 41-godišnjak iz Gornjeg Breznog, općina Hum na Sutli, 8.183.706 kuna, a slijedi ga 67-godišnjak iz Sopota, grad Pregrada, s 8.172.531 kunu duga. Iznos od 7,2 milijuna kuna duguje 55-godišnjak iz Donje Šemnice, grad Krapina, a iznos od 6,2 milijuna kuna 48-godišnjak iz Kraljevca na Sutli. Oko polovice građana – dužnika ima dug manji od sto tisuća kuna.

Poznata imena

Na razini Hrvatske, već je nekoliko godina najveći porezni dužnik Marijan Kunina, s gotovo 85 milijuna kuna. Kako piše 24 sata.hr, radi se o osobi koja je gotovo u potpunosti nepoznata široj javnosti i koja nikad nije imala registriranu tvrtku, ali zato posjeduje ili je posjedovao poslovno – stambeni kompleks u centru Zagreba, vilu na moru, obiteljsku kuću u Vrapču…
Na “listi srama” našlo se i nekoliko poznatih imena. Nadan Vidošević, nekad čelni čovjek Hrvatske gospodarske komore, na 12. je mjestu liste, a duguje 12,6 milijuna kuna. Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker nalazi se na 14. mjestu među fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost. Duguje 5,8 milijuna kuna poreza i prireza na dohodak. Na listi je i Lokomotivin veznjak Sammir, s 1,5 milijuna kuna duga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba