Evo jedne radosne vijesti za sve koji planiraju povećanje obitelji

Od 1. travnja povećat će se porodiljne naknade tijekom roditeljskog dopusta u drugih šest mjeseci

Objavljeno: 05.11.2019. zagorjeinternational

Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade pustilo je u javnu raspravu do 3. prosinca izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se, prije svega, predviđa povećanje naknade tijekom roditeljskog dopusta koji traje drugih šest mjeseci. Taj je iznos za zaposlene i samozaposlene roditelje sada limitiran na 3991 kunu, odnosno, 120 posto proračunske osnovice mjesečno, dok će od 1. travnja iduće godine iznositi 5654 kune, odnosno, 170 posto proračunske osnovice, piše 24sata.hr.

Limitirani iznos

Naknada za prvi dio, tzv. rodiljni dopust, nije limitirana, odnosno, isplaćuje se iznos plaće koju su majka ili otac prije primali, dok je naknada za roditeljski dopust, koji traje od šestog mjeseca djetetovog života, i dalje limitiran. Od travnja iduće godine taj će limitirani iznos ipak biti veći za 1663 kune. Ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, on može trajati dva mjeseca dulje, dakle, osam mjeseci ukupno.

Prijenos prava

Ujedno se predlaže da je prije ostvarenja prava na potporu potrebno imati najmanje devet, a ne više 12 mjeseci prethodnog staža, kao što je to bilo do sada. Također, omogućava se da korisnik prava na roditeljsku poštedu od rada može prekinuti korištenje tog prava radi zaposlenja ili samozaposlenja te prenijeti to pravo drugom roditelju, dakle, da koristi preostali dio neiskorištenog prava na roditeljsku poštedu od rada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba