Ove je godine naručeno 360 tisuća doza, gotovo 10 posto više nego lani

U SRIJEDU POČINJE CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE: Evo kome je namijenjeno i tko će se moći cijepiti besplatno

Objavljeno: 02.11.2019. IB

Cijepljenje protiv gripe započet će u srijedu, 6. studenoga, i to cjepivom koje se centraliziranim postupkom nabavlja i distribuira zdravstvenim ustanovama za cijepljenje osoba s povećanim rizikom od komplikacija, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Naručeno cjepivo

Svake godine nakon sezone gripe prikupljaju se s terena procjene potreba za cijepljenje osoba za koje je cijepljenje snažno preporučeno i besplatno i na temelju toga se naručuje i distribuira cjepivo. Ove je godine na temelju iskazanih potreba naručeno 360.000 doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani.
Cjepivo je prvenstveno namijenjeno, a time i besplatno, za osobe od 65 godina i starije, štićenike domova za starije osobe te institucije za njegu kroničnih bolesnika, pacijente s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno za djecu s oštećenom plućnom funkcijom, odrasle i djecu s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom), djecu i adolescente u dobi od šest mjeseci do 18 godina na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu. U slučaju da se osobe za koje je cijepljenje preporučljivo, ne mogu cijepiti zbog postojanja kontraindikacija, umjesto njih se pod istim uvjetima preporučuje cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, primjerice, članove kućanstva (uključujući i djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i slično, radnike domova za starije osobe te institucije za njegu kroničnih bolesnika, zdravstvene radnike i trudnice.
Cijepljenje osoba koje pripadaju tim kategorijama provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo.

U dogovoru s liječnikom

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističu da će se tijekom studenoga cijepiti isključivo osobe iz gore navedenih kategorija, za koje je cijepljenje besplatno.
– Krajem studenoga ćemo, na temelju odaziva na cijepljenje, procijeniti eventualnu mogućnost kasnijeg korištenja centralizirano nabavljenog cjepiva za cijepljenje, uz naplatu osobama koje ne pripadaju ovim kategorijama. Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti bilo kada, u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme – kažu iz Zavoda za javno zdravstvo.

Najnovije po kategorijama

U Zagorju do polovice rujna vatrogasci imali 386 intervencija, od čega 213 tehničkih, a ugasili su i 90 požara na otvorenom, 67 požara objekata te 12 požara vozila

ZBOG POTRESA I PANDEMIJE: Broj vatrogasnih tehničkih intervencija u RH ove godine veći za 46, a u Zagrebu i okolici za čak 250 posto

U Zagorju do polovice rujna vatrogasci imali 386 intervencija, od čega 213 tehničkih, a ugasili su i 90 požara na otvorenom, 67 požara objekata te 12 požara vozila

Objavljeno: 22.09.2020. alenbrodar

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter