“NICOTIANA 3”: U velikoj akciji PU koprivničko – križevačke u suradnji s Ravnateljstvom policije, Carinskom upravom i koordinaciji s USKOK-om, uhićeno 11 osoba, od kojih najmanje jedna i iz KZŽ, a za sedam ih je određen istražni zatvor

Iz Njemačke u Hrvatsku prošvercali 52 tone duhana i time državu oštetili za 31 milijun, a “čistog” zaradili najmanje dva milijuna kuna

Objavljeno: 02.11.2019. zagorjeinternational

– Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke u suradnji s Ravnateljstvom policije, Carinskom upravom i koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje, kodnog naziva “NICOTIANA 3”, kojim je uhićeno osam hrvatskih državljana, dva slovenska i jedan bosanskohercegovački državljanin radi sumnje u počinjenje više kaznenih djela zločinačkog udruženja, počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine. Samo kriminalističko istraživanje provedeno je na području PU koprivničko-križevačke, PU bjelovarsko-bilogorska, PU zagrebačke i PU krapinsko-zagorske, kojom prilikom je utvrđeno da su osumnjičene osobe protuzakonito unijele u Republiku Hrvatsku najmanje 52.000,00 kilograma duhana u listu koji je dobavljan preko više država članica Europske unije te su ga većim djelom obradile i plasirale na ilegalnom tržištu Republike Hrvatske, priopćili su jutros iz PU koprivničko – križevačke.

FOTO: PU koprivničko – križevačka

Kako su radili

USKOK je naime, na temelju kaznene prijave Policijske uprave koprivničko-križevačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv devetorice hrvatskih državljana (1972., 1975., 1997., 1998., 1994., 1988., 1984., 1975. i 1976.), jednog bosanskohercegovačkog državljanina (1998.) te dvojice slovenskih državljana (1960. i 1970.).

FOTO: PU koprivničko – križevačka

Osnovano se sumnja da je, u razdoblju od ožujka do listopada 2019. godine, na području Zagreba, Koprivničko-križevačke županije, Bjelovarsko-bilogorske županije, Slovenije i Njemačke, I. okrivljeni povezao u zajedničko djelovanje II., III., IV., V., VI, VII., VIII., X. i XII. okrivljenike te posredstvom II., IX. i X. okrivljenih, dogovarao kupnju i kupovao prešani duhan u Njemačkoj. Osim toga je koordinirao i organizirao prijevoz duhana i njegovo unošenje u Hrvatsku uz neistinitu dokumentaciju. Također je osiguravao i organizirao transfer novčanih sredstava te je organizirao istovar prevezenog duhana kao i odredio uloge ostalih okrivljenika, a sve u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi prodajom tog duhana na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

FOTO: PU koprivničko – križevačka

Nakon što je I. okrivljeni u više navrata dogovorio kupnju i ilegalan unos većih količina prešanog duhana, čiju su nabavu uz njega financirali II., V. i VI. okrivljeni, u svrhu prijevoza duhana preko hrvatsko-slovenske granice I., III. i IV. okrivljeni su angažirali XI. i XII. okrivljene te su im osiguravali neistinitu popratnu dokumentaciju. Po dovozu duhana na područje Zagreba, VII. okrivljeni je, u dogovoru s I., III. i IV. okrivljenim osiguravao prostor za skladištenje, a VIII. okrivljenim je u dogovoru s njima istovarivao duhan. U svrhu pripreme duhana za daljnju preprodaju njegovim rezanjem, II. okrivljeni je u dogovoru s I., III. i IV. okrivljenim angažirao i IX. i X. okrivljenog.

13 tona odjednom

Tako je u više navrata na područje Hrvatske prokrijumčareno više od 52 tone duhana, dok je u jednom navratu pokušan unos više od 13 tona duhana koji je prilikom nadzora i postupanja službenika Carinske uprave Ministarstva financija oduzet na stalnom graničnom prijelazu Lupinjak.

FOTO: PU koprivničko – križevačka

Okrivljenici su prodajom duhana ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje dva milijuna kuna, a neplaćanjem trošarina na ilegalno uneseni duhan, državni proračun Republike Hrvatske je oštećen za najmanje 31 milijun kuna. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio istražni zatvor protiv sedmorice okrivljenika.

FOTO: PU koprivničko – križevačka

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba