U Termama Jezerčica u Donjoj Stubici održan je “Chtef Zagorski chef”, deveto po redu natjecanje sedmorice vrsnih zagorskih kuhara u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim namirnicama. Ove godine to su bili proizvodi koji su dobili Oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije – zagorski puran i mlinci te zagorski štrukli, koji trenutno imaju prijelaznu nacionalnu zaštitu, a za koje se također uskoro očekuje potvrda o dobivanju zemljopisnog porijekla na EU razini.

Na niskoj temperaturi

Žiri je svojim jelom očarao i odnio pobjedu Josip Bival iz marijabistričkog Blue Sun hotela Kaj, drugi je bio Krešimir Plašć iz Punkt Beer Housea, Mokrice, dok je treće mjesto pripalo Mislavu Božiću iz Hotela Villa Magdalena, Krapinske Toplice.
Pobjednik je rekao kako je biti najbolji zagorski chef dobar osjećaj te nam otkrio recept pobjedničkog jela.
– Pekao sam puricu na niskoj temperaturi dugo vremena. Iskoristili smo cijelu puricu, jer smo od kostiju pripremili umak, a za desert smo dimili štrukle i poslužili kuhane s umakom od sira – otkrio je pobjednik.
Natjecali su se još Marko Šturlan iz Majsecovog mlina, Ivan Knezić Prigorec iz Termi Jezerčica, Mirko Ljubić iz Termi Tuhelj i Matija Cvrtila iz Kleti Kozjak.
Ocjenjivačku komisiju činili su Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala “Oblizeki” i Vesna Belošević, nastavnica kuharstva i slastičarstva u Srednjoj školi Pregrada.
Branko Čukelj čestitao je svim sudionicima.
– Tema koja je bila zadana ove godine, je pogođena. Natjecatelji su bili jako kreativni, dali su si oduška u tome da prezentiraju zadane namirnice na jedan drugačiji način i vjerujem da sva ova jela mogu zadovoljiti goste u zagorskim restoranima. Naravno, bilo je detalja koji su išli na korist ili na štetu samih natjecatelja, poput okusa i prezentacije, ali sve u svemu, prezentacija je bila jako dobra, a jedno je jelo ipak iskakalo u odnosu na druge i donijelo pobjedu Bluesun hotelu Kaj. Radilo se o razlici od jednog ili dva boda u konačnom poretku. Što se tiče primjedbi, one su se više odnosile na odabir vina koje će se posluživati uz pojedino jelo. Primjerice, ako su uz jelo poslužili nekakav slatki umak, onda je tu trebalo biti vino koje prati tu slatkoću, a ne nešto kiselo – rekao je Čukelj, dodavši i kako, unatoč tome što su zagorski puran s mlincima i štrukli tradicionalna jela prepoznatljiva diljem svijeta, uvijek ima mjesta za kreativnost, inovativnost i nove načine prezentacije.
– Bila je tu jedna purica koja je bila pripremljena na klasičan način, u skladu s onime što ja volim reći, da je u Zagorju za pripremu dobre purice potrebna “sol, purica i rol”, i taj je natjecatelj to zaista i prezentirao, ali ljudi danas očekuju nešto više, žele uživati i kušati nešto novo, i ako nećemo napraviti nekakav iskorak, teško ćemo prodati proizvod. Primjer su zagorski štrukli, koje možete kombinirati na različite načine, s raznim umacima, ali štrukel je štrukel, ne možeš ga puniti kuhanim voćem, ali pored njega to već paše. Jedan zagrebački hotel prije mnogo je godina napravio iskorak kad je štrukle zalio vrhnjem i to je sada prepoznatljivo u svijetu. To znači da se i kod purice može napraviti neka promjena, da nije uvijek samo klasika – zaključio je Čukelj.

Gastronomska regija

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je ne samo pobjedniku, nego i svim kuharima koji su se natjecali i prezentirali svoje gastro umijeće.
– Još su jedanput pokazali da je Krapinsko – zagorska županija jedna regija koja je prepoznatljiva na više načina, jedan od njih po kojem bih želio da smo poznati u Europi, je to da smo gastro regija, jer smo prva županija i regija koja je u Europi uspjela zaštititi glavno jelo, prilog i desert – puricu s mlincima i štrukle. Upravo smo i te tri namirnice izabrali kao izazov za naše kuhare i omogućili im da budu kreativni i da tradicionalna zagorska jela pripremaju na drugi način. Očekujem od restorana na području županije da ovakva inovativna jela ponude svojim gostima. Mi smo županija u koju dolazi preko milijun hodočasnika, regija koju posjećuje preko 750 tisuća kupača, naše muzeje obilazi preko 200 tisuća ljudi, imamo oko 400 tisuća noćenja i 160 tisuća dolazaka, ti ljudi sigurno žele probati domaću gastronomiju – naglasio je Kolar te dodao kako razmišljaju o tome da pripreme certifikat za restorane koji će pripremati kombinaciju jela s puricom, mlincima i štruklima te je siguran da će to zaživjeti do sljedećeg “Chtefa Zagorskog chefa”.
Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić podsjetio je kako se manifestacija u njegovom gradu održava treći puta.
– Ponovno smo domaćini zahvaljujući ovom predivnom hotelu, Termama Jezerčica, koje su perjanica stubičkog turizma. Ovakvo događanje za nas znači jako puno, jer se može brendirati naš Gupčev kraj i vidjeti što imamo za ponuditi našim turistima – napomenuo je Gospočić.
Manifestaciju je posjetio i načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić.
– Izuzetno me veseli biti u Termama Jezerčića, kući u kojoj sam radio šest godina i koja je u međuvremenu prepoznata po kvaliteti svoje pansionske ponude, ali i po kvaliteti a la carte ponude. Kao njihov zaposlenik i tadašnji šef marketinga, sudjelovao sam pri kreiranju prvog ovakvog natjecanja “Chtef Zagorski chef”. Takvo natjecanje sasvim sigurno može dati poticaj unapređenju gastronomske ponude Krapinsko – zagorske županije, koja je već ionako, zahvaljujući trudu zagorskih ugostitelja i kvaliteti hrane, naširoko poznata – zaključio je Svažić.

Tradicionalni kolači

Posjetitelji su na manifestaciji mogli pratiti ocjenjivanje gotovih jela i kušati ih, te uživati u bogatom popratnom programu, uz degustacije vina renomiranih zagorskih vinara Bodrena – Borisa Drenškog, Vinarije “Vuglec Breg“, IDA Nove – Igor Jambrešić, Vinarije Sever i Vinogradarstva Zdolc.
Mogli su se probati i zagorski štrukli, kao i kolači spravljeni po receptima s tradicionalne manifestacije “Babičini kolači”, koje su pripremale bakice Zdenkica Ljubić i Božica Lacković, dok je OPG Krog ponudio zagorski bagremov med, a ZMH Horvat i Kogutex zagorske mlince. (jm, ib)