Muzej krapinskih neandertalaca i Nalazište Hušnjakovo, kao jedini nositelji Oznake europske baštine u Hrvatskoj, predstavljeni u Belgiji

EUROPA POČINJE U KRAPINI: MKN na međunarodnoj konferenciji u Bruxellesu istaknut kao primjer dobre prakse

Objavljeno: 29.10.2019. zagorjeinternational

U Bruxellesu je 22. i 23. listopada održana međunarodna konferencija Dani Oznake europske baštine (EHL Days), u organizaciji Europske komisije. Sudjelovalo je šezdesetak nacionalnih koordinatora i voditelja ustanova koje nose tu prestižnu Oznaku, a Hrvatsku su predstavljali Anuška Deranja Crnokić iz Ministarstva kulture RH i Jurica Sabol, voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca.

Najstarije glazbalo

Krapinski muzej primio je Oznaku europske baštine u ožujku 2016. te su od tada realizirani neki vrlo značajni programi. Jurica Sabol je na predavanju “Our joint activities” predstavio programe i aktivnosti koje su realizirane u proteklih godinu dana, a imale su europsku dimenziju. Ostvarena je prva suradnja između dvaju nositelja Oznake na području Europske unije, kada je u lipnju 2018. godine otvorena gostujuća izložba Muzeja krapinskih neandertalaca “Neandertalci iz Krapine” u Cerkljanskom muzeju, a koja je okupila čak petero EHL nositelja iz Italije, Češke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Povod za realizaciju izložbe bilo je najstarije glazbalo na svijetu, frula, koju su napravili neandertalci prije 50.000 godina, a čija se replika nalazi u stalnom postavu krapinskog muzeja.

Od 2013. godine

Oznaka europske baštine dodjeljuje se od 2013. godine državama članicama Europske unije, a sam lokalitet mora imati važnu ulogu u europskoj povijesti i kulturi te europskim integracijama. Za sada su Muzej krapinskih neandertalaca i Nalazište Hušnjakovo jedini nositelji Oznake u Hrvatskoj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter