U Muzeju “Staro selo” Kumrovec otvorena izložba “Slatke tajne medičarskog obrta“

IDENTITET I TRADICIJA: “Licitarsko srce, taj mali kolačić u toploj crvenoj boji, odaje sve tajne života i ljubavi“

Objavljeno: 28.10.2019. IB

U Muzeju “Staro selo” Kumrovec u subotu je, u sklopu manifestacije “Subota u etno selu”, održano otvorenje izložbe “Slatke tajne medičarskog obrta“. Autorica izložbe je Tihana Kušenić, a otvorila ju je predsjednica Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije Vlasta Hubicki, koja je tom prilikom istaknula kako licitarsko srce, taj mali kolačić pobojan toplom crvenom bojom, odaje sve tajne života i ljubavi.

Nematerijalna baština

– Medičarski su proizvodi dio našeg života – od rođenja, preko krštenja i svadbi, ponude suvenira, a usuđujem se reći i kao dio našeg identiteta. Na otvorenju izložbe čestitam autorici Tihani Kušenić, voditeljici Muzeja “Staro selo” Tatjani Brlek i čitavom “Starom selu”, koje vrlo vrijedno i marljivo vodi brigu o svim tradicijama – naglasila je Hubicki.
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je 2007. godine uvrstilo medičarski obrt s područja sjeverozapadne i središnje Hrvatske u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, na popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Licitari su 2010. godine uvršteni na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Popratni program

Otvorenju su prisustvovali i načelnik Kumrovca Robert Šplajt, voditeljica Muzeja “Staro selo” Kumrovec Tajana Brlek i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, a u popratnom je programu pjesme čitala Nevenka Gregurić.

 

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba