Članovi odbora Općinskih organizacija HDZ-a Budinščine, Konjščine i Hrašćine održali su zajednički sastanak, na kojem su istaknuti uspjesi u povlačenju sredstava iz EU fondova u tim općinama, ali i države općenito

“Do kraja godine RH bi trebala doseći 85 posto ugovorenih sredstava iz Fondova EU – radi se o 68 milijardi kuna”

Objavljeno: 28.10.2019. zagorjeinternational

Članovi odbora općinskih organizacija HDZ-a Budinščine, Konjščine i Hrašćine održali su zajednički sastanak, na kojem je prisustvovao i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a KZŽ i saborski zastupnik Žarko Tušek.

Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji i rezultatima koje je postigla aktualna Vlada RH, Tušek se posebno osvrnuo na odlične rezultate u povlačenju sredstava EU fondova – isplaćeno je više od četvrtine omotnice od 80 milijardi kuna.

Zatekli 9 posto

– Ugovoreno je 76 posto tih sredstava, odnosno 61 milijarda, a zatekli smo samo – devet posto. Do kraja godine trebali bismo doseći 85 posto ugovorenih sredstava, odnosno preko devet milijardi eura ili gotovo 68 milijardi kuna – pojasnio je Tušek te dodao da se to vidi i na primjeru Krapinsko-zagorske županije, gdje nema općine ili grada u kojima se ne provodi neki od projekata sufinanciran s nacionalne razine ili EU fondova. Pohvalio je pritom općine Budinščinu i Konjščinu, koje su, istaknuo je, lideri u Hrvatskom zagorju po projektima i investicijama.

Primjer iz Budinščine je Gerontološki centar u Zajezdi, koji zajednički rade općine Budinščina, Hrašćina i Konjščina, a mogućnost korištenja te ustanove imat će i udruga umirovljenika koja djeluje na području te tri općine. Maksimalan iznos koji se može ostvariti kroz ovu mjeru je 15 milijuna kuna.

Zagorski lider

Što se pak tiče Konjščine, rečeno je kako je u Krapinsko-zagorskoj županiji općina s najviše povučenih sredstava iz EU fondova po glavi stanovnika i među deset općina u RH, pa će tako samo ove godine općinski proračun Općine, zbog velikih sredstava povučenih preko projekata, kao što su dječji vrtić, uređenje Doma kulture, Ulice Matije Gupca i Trga dr. Franje Tuđmana, iznositi oko 24 milijuna kuna, od čega bi više od 75 posto izvršenja trebalo biti iz europskih sredstava.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba