Općina Bedekovčina, nakon onečišćenja potoka Jezerščak u Poznanovcu, za koje se smatra da dolazi iz tvornice Inkop, sazvala sjednicu Stožera civilne zaštite. Mještani zabrinuti, a načelnik Ban apelira na nadležne institucije da dobro ispitaju slučaj

TKO JE ISPUSTIO PLAVU TEKUĆINU U POTOK? “Problem je što u prostoru tvornice trenutno djeluje više poduzeća. Poduzeli smo sve što je u našoj nadležnosti da nađemo krivca“

Objavljeno: 27.10.2019. JJ

U petak smo od naših čitatelja zaprimili fotografije potoka Jezerščak u Poznanovcu, koji je nizvodno od tvornice Inkop, prema rijeci Krapini, bio obojen plavo – sivom tekućinom. Zabrinuti mještani istaknuli su kako to nije prvi puta, već je prije nekoliko tjedana potok isto tako bio obojen crvenom tekućinom, pa su apelirali na Općinu Bedekovčina da istraži slučaj i pronađe krivca.

Uzimanje uzorka

Općina Bedekovčina se jutros oglasila službenim priopćenjem, u kojem stoji kako je odmah nakon saznanja i dojave građana o onečišćenju potoka u Poznanovcu poduzela sve radnje i mjere unutar svojih ovlasti i nadležnosti te je o svemu obaviještena Državna vodopravna inspekcija, Policijska postaja Zabok i Županijski operativni komunikacijski centar (112). Prilikom obilaska terena, stoji dalje u priopćenju, utvrđeno je da je do onečišćenja došlo zbog nekontroliranog istjecanja obojene tekućine u potok te je provedeno uzimanje uzorka onečišćene vode za potrebe analize. U subotu su mjesto onečišćenja obišli načelnik Stožera civilne zaštite općine Bedekovčina i komunalni redar općine Bedekovčina, koji tom prilikom nisu zatekli onečišćenje. No, kako bi se poduzele sve potrebne mjere i spriječilo daljnje ponavljanje slučaja, nakon obilaska terena održana je sjednica Stožera civilne zaštite te su o nastalom događaju informirana sva nadležna tijela na razini Krapinsko – zagorske županije, načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije i Služba civilne zaštite Krapina.

O slučaju smo razgovarali i s načelnikom Bedekovčine Darkom Banom.

Napravljen zapisnik

– Sazvali smo sjednicu Stožera civilne zaštite i pozvali sve nadležne institucije da ispitaju činjenično stanje. Problem je što u prostorima tvornice Inkop djeluje više poduzeća. Kada se 3. listopada dogodio prvi incident, Općina je odmah kontaktirala inspektoricu i Hrvatske vode, napravljen je zapisnik i pokrenut je postupak protiv poduzeća koje je priznalo odgovornost za slučaj crvene tekućine koja je tekla potokom. Međutim, nakon toga oni tvrde da to više ne ispuštaju i da se pridržavaju svih propisa, a u četvrtak i petak, 24. i 25. listopada, su mještani ponovno primijetili plavo – sivu tekućinu u potoku. Obišli smo područje prije vodotoka, dakle, područje prije tvornice, i utvrdili smo da ondje nema tragova boje, a nakon što vodotok prođe kroz područje na kojem se nalazi tvornica, izlazi ta plavo – siva boja. Zato smo odlučili sazvati sjednicu Stožera civilne zaštite, jer u prostoru Inkopa trenutno djeluje pet – šest poduzeća, ni sami ne znamo točno koliko, pa postoji mogućnost da netko drugi zagađuje potok. Zato sada pozivamo sve nadležne institucije, od inspekcije zaštite okoliša i Hrvatskih voda, da ispitaju slučaj. Na teren je izašla i policija, a inspektorica je već uzela uzorak vode za analizu, tako da trenutno očekujemo rezultate. Dakle, mi smo poduzeli sve što je u našoj nadležnosti, a vrši se i pojačani nadzor komunalnog redara – otkrio nam je načelnik Ban.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba