Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije je povodom Nacionalnog dana darivatelja krvi organiziralo svečanost dodjele priznanja darivateljima krvi

U EUROPSKOM VRHU: “Ni u jednom trenutku ne postoji bojazan da nećemo imati dovoljan broj doza krvi, a to možemo zahvaliti vama”

Objavljeno: 26.10.2019. AB

Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije u petak je povodom Nacionalnog dana darivatelja krvi organiziralo svečanost dodjele priznanja darivateljima krvi s područja županije.

127 priznanja

Ove godine dodijeljeno je ukupno 127 priznanja, a valja izdvojiti da je troje darivatelja krvi dobilo priznanje za 125 puta te njih 11 za 100 puta darovanu krv. Priznanja su dodijeljena za 35 i 55 puta darovanu krv (žene) te za 50, 75, 100 i 125 puta darovanu krv (muškarci). Svečanoj dodjeli nazočio je i župan KZŽ Željko Kolar, koji je uručio priznanja za 100 i 125 puta darovanu krv.

– Velika mi je čast biti župan županije koja je svake godine prva ili druga po broju dobrovoljnih darivatelja krvi. Ujedno bih želio zahvaliti svima vama, darivateljima i darivateljicama krvi, na vašoj dobroti i nesebičnosti – rekao je Kolar.
Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić istaknuo je da je u Hrvatskoj darivanje već 45 godina samodostatno, za razliku od drugih država Europe, gdje to i nije slučaj.

Prvi ili drugi u RH

– To znači da niti u jednom trenutku ne postoji bojazan da nećemo imati dovoljan broj doza krvi, a što možemo zahvaliti vama, dragim darivateljicama i darivateljima krvi. Hrvatska je u samom vrhu u Europi po broju prikupljenih doza krvi, a Krapinsko – zagorska županije je uvijek na prvom ili drugom mjestu u državi, na čemu vam čestitam – rekao je Jelić, spomenuvši pritom i kuriozitet da je svaka osoba koja je krv dala sto puta, zapravo tijekom života donirala 45 litara krvi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter