Sukladno novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama

Dnevna svjetla na motornim vozilima obavezna od 1. studenoga, a ne po završetku ljetnog računanja vremena

Objavljeno: 26.10.2019. JM

Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama iz srpnja ove godine, na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka, a ne kao prethodnih godina po završetku ljetnog računanja vremena. Za motocikliste pak zakon propisuje kako cijele godine moraju imati upaljena svjetla za vrijeme vožnje na svojim motociklima, poručuju iz Policijske uprave krapinsko – zagorske.

Izvor svjetlosti

Isto tako upozoravaju pješake da je Zakonom o sigurnost prometa na cestama propisano da je pješak koji se kreće kolnikom, bilo u naselju ili van naselja, dužan  noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, a u slučaju nepridržavanja ove odredbe Zakona, predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Vozači bicikla

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti, dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, a u slučaju nepridržavanja ove odredbe Zakona, također je predviđena novčana kazna u iznosu od 300 kuna. Isto tako upozoravaju se vozači bicikla da je Zakonom propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani, a u slučaju nepridržavanja ove odredbe Zakona, predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba