KRALJ BLAGDANSKOG STOLA: OPG Šćuric iz Švaljkovca najveći je proizvođač zagorskog purana u RH, a u predstojeće blagdansko vrijeme idealan su izbor za nabavku te plemenite ptice s EU oznakom zemljopisnog podrijetla, čije je meso prava delikatesa

“Naši purani su od drugog mjeseca života na ispaši, a hrane se isključivo domaćom hranom, zbog čega je krajnji proizvod meso vrhunske kvalitete”

Objavljeno: 24.10.2019. zagorjeinternational

Blagdanski stol svi zamišljaju bogatim raznovrsnom finom hranom i raznim delikatesama, a u ovom je podneblju nezamisliv bez purice s mlincima. Zagorski puran plemenita je ptica, koja se, pogotovo nakon dobivanja EU oznake zemljopisnog podrijetla, tako prometnula u kraljicu, odnosno kralja blagdanskog stola. Mnogima je, u kombinaciji s mlincima, prva asocijacija na božićni ručak, no već se i uz blagdan Svih svetih, kada se okupljaju čitave obitelji kako bi se prisjetile svojih najmilijih kojih više nema, sve češće priprema upravo purica s mlincima. A nema bolje od one domaće, pa je logično da se najlakše dođe do nje kod najvećeg proizvođača zagorskog purana u Hrvatskoj, na OPG-u Šćuric iz Švaljkovca u Svetom Križu Začretju.

Čitava obitelj

– Naši ljudi za blagdane najviše vole dobru domaću puricu, istina je, kaže nam Damir Šćuric dok obilazimo njegovu farmu zagorskog purana. On i supruga Irena bave se uzgojem zagorskog purana već 15 godina, a na obiteljskom gospodarstvu, kao što i samo ime kaže, pomaže upravo čitava obitelj – Damirovi roditelji, ali i kćeri Eva i Viktorija.
– Zagorske purane u dvorištu imamo zapravo cijeli život, a uzgajamo i race i guske, no OPG je službeno otvoren prije 15-ak godina, kada smo ozbiljno krenuli u uzgoj. Danas tako godišnje imamo tisuću purica i purana, isto toliko raca te 200-300 guski, a moram reći da nam potporama mnogo pomaže Krapinsko – zagorska županija. Najveći smo proizvođač zagorskog purana u RH, a otprije tri godine imamo prvu registriranu klaonicu za perad na OPG-u u Hrvatskoj – otkriva Šćuric, čije se purice nađu na stolovima diljem zemlje.

Govori kako puricama treba osam do 10 mjeseci kako bi dosegnule traženu masu i veličinu – oko tri kilograma za purice i 4,5 kilograma za purane.

Još malo pa nestalo

– Naše pure su od drugog mjeseca života na ispaši, a hranimo ih isključivo domaćom hranom, zbog čega je krajnji proizvod meso vrhunske kvalitete – kaže Šćuric te dodaje kako upravo zbog toga nema problema s prodajom, na OPG-u Šćuric se uvijek traži “purica više”. Na naš upit ima li razlike u mesu purice i purana, odgovara da nema, no purice su ipak nešto traženije, a prodaju se po cijeni od 60 kuna po kilogramu za purana i 65 kuna po kilogramu za puricu.
– Sve se rasproda, još malo pa nestalo, kako se kaže, jer blagdani su pred vratima. Šalu na stranu, meso je uvijek dostupno i uvijek je svježe, iako imamo i smrznuto, a prodajemo najviše po preporuci i na kućnom pragu, međutim moguća je i dostava u krugu od 50 kilometara, za naručenih pet i više purica – zaključuje Šćuric te dodaje da se približava i Martinje, pa tako dolazi i sezona guski, koje se prodaju za 60 kuna po kilogramu, dok race koštaju 50 kuna po kilogramu. Zainteresirani se mogu javiti i na broj mobitela: + 385 95 512 6516 ili doći na adresu Švaljkovec 33, Sveti Križ Začretje.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba