Obilježeno sto godina postojanja Etnografskog muzeja u Zagrebu

Za očuvanje nematerijalne kulturne baštine priznanja i zahvalnice primili i zagorski predstavnici

Objavljeno: 23.10.2019. JM

U utorak je svečano obilježeno sto godina postojanja Etnografskog muzeja u Zagrebu, na kojoj su dodijeljena brojna priznanja i zahvalnice za suradnju i razvitak Muzeja.

Nematerijalna dobra

Na svečanosti je posebno istaknut doprinos Etnografskog muzeja za upis hrvatskih nematerijalnih kulturnih dobara na UNESCO–ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Na ovoj se listi nalazi i 15 nematerijalnih dobara s područja Republike Hrvatske, a među njima čak dva s područja Krapinsko – zagorske županije: umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja te medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske.
Svečanosti su prisustvovali i članovi Ceha tradicionalnih i umjetničkih obrta Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, na čelu s predsjednicom Vlastom Hubicki, kojima su dodijeljena priznanja za uspješnu suradnju i vrijednu donaciju građe.

Odgojno – obrazovni projekt

Među dobitnicima priznanja je i Radio Kaj, s kojim Etnografski muzej uspješno surađuje, posebno u hrvatskom odgojno – obrazovnom projektu “Dajmo djeci korijene i krila”.
Etnografski muzej osnovan je 1919. godine, a danas posjeduje više od 150.000 predmeta i jednu od najvećih zbirki narodnih nošnji i tekstila.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba