Izložbom kipara Peruška Bogdanića, otvoreni “Dani Ksavera Šandora Gjalskog”

“Zabok je grad kulture i identiteta koji poziva sve ljude da budu otvoreni i kozmopolitski raspoloženi“

Objavljeno: 22.10.2019. zagorjeinternational

U ponedjeljak je u Velikoj galeriji grada Zaboka otvorena izložba kipara Peruška Bogdanića, čime su započeli “Dani Ksavera Šandora Gjalskog”. Izložbu i manifestaciju otvorio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.
– Zabok je grad kulture i identiteta, grad koji živi od humanista i identificira se s velikim hrvatskim književnikom Ksaverom Šandorom Gjalskim. Grad je to koji već 40 godina umjesto puške i metka, slavi riječ autora, a samim time širi pozitivnu energiju i poziva sve ljude dobre volje da budu otvoreni i kozmopolitski raspoloženi te uživaju u onom što je najvažnije, a to je dijeljenje kulture – istaknuo je Hajdaš Dončić.

Urbana kultura

Događanju je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je tom prilikom rekao kako su “Dani Ksavera Šandora Gjalskog” posebni po mnogočemu.
– Osim najveće književne nagrade koja se dodjeljuje već 40 godina, ova manifestacija zapravo okuplja sve generacije, od osnovnoškolaca do srednjoškolaca s područja Krapinsko – zagorske, ali i Varaždinske županije. Čitav tjedan manifestacija prolazi u prozi, pjesmi, literarnim radovima, izložbama poput ove današnje, okuplja širok krug ljudi i na neki način odaje počast Gjalskome, ali i najboljim hrvatskim piscima koji bivaju nagrađeni za svoja djela. Zabok je gospodarsko i prometno sjedište naše županije, a ovom manifestacijom pokazuje da je i kulturno izuzetno jak grad, isto kao što je jak i po udrugama, afirmaciji civilnog društva i urbane kulture – kazao je župan Kolar.

Svečana dodjela

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, a otvorenju je prisustvovala i njegova zamjenica Valentina Đurek. Ove godine, dobitnik književne nagrade Gjalski je Goran Tribuson, za roman “Otac od bronce“. Svečana dodjela bit će održana u subotu, na samo obljetnicu rođenja K. Š. Gjalskog.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba