OSTVARENJE DJEČAČKOG SNA: Strastveni zaljubljenik u avione Robert Sedlar iz Zaboka kupio putnički avion i “parkirao” ga na svoje imanje, a sada kreće u realizaciju milijun kuna vrijednog projekta

JEDINSTVENA IDEJA U HRVATSKOJ: U avionu će se slaviti dječji rođendani, momačke i djevojačke, s krila će se skakati u bazen, a bit će tu i mini karting staza za djecu

Objavljeno: 22.10.2019. Jožica Miklaužić

Svi oni koji su ovih dana prolazili kroz Strmec Stubički u Stubičkim Toplicama, ostali su nemalo iznenađeni ugledavši parkiran avion u jednom od dvorišta. Mnogi su se pitali o čemu se zapravo radi i kako je jedan takav avion završio u njihovom susjedstvu, a odgovor na to pitanje zapravo je vrlo jednostavan – riječ je o jednoj dječačkoj i pomalo ludoj ideji Roberta Sedlara iz Zaboka, inače velikog zaljubljenika u avione.
– Ideja se rodila već u djetinjstvu. Moja najdraža igračka bio je avion koji mi je poklonio stric nakon putovanja u Pariz. Radilo se o jednoj reprezentativnoj igrački za ona vremena 70–ih godina, koja je bila na baterije i imala niz funkcija, a kod mene se već tada javila ideja kako bi bilo super u jednom takvom, naravno, pravom avionu, napraviti prostor za partije – započinje svoju priču Robert Sedlar, koji radi kao voditelj odjela u jednom zagrebačkom poduzeću te otkriva kako je i tijekom svoje poslovne karijere, radeći duže vrijeme u Makedoniji i Dubrovniku, dosta vremena proveo u avionima, što mu je bio dodatni poticaj da krene u realizaciju svojih planova.

Akcija transporta

– Već sam duže vrijeme bio u pregovorima oko kupnje nekakvog aviona, a prijateljskim vezama došao sam do Marka Cvijina, koji je vlasnik hrvatske kompanije “Trade Air“ te mi je spomenuo kako ima jedan avion u Zračnoj luci Osijek koji je “penzioniran” i naravno da nisam čekao ni sekunde, već sam odmah krenuo u pregovore i od njih otkupio avion. Riječ je o putničkom avionu Fokker 100, nizozemskog proizvođača, kapaciteta za 109 putnika i četiri člana posade – govori naš sugovornik.

Avion je u Osijeku bio rastavljen na dijelove kako bi se mogao transportirati, iako su i tada svi tereti bili van gabarita kako glede dužine, tako i visine i širine, te je sama akcija transporta trajala pet dana.
– Radilo se o zahtjevnom projektu s puno mjerenja tijekom rute na kojoj je, naravno, bilo puno prepreka u smislu nadvožnjaka i podvožnjaka, tako da smo sve morali pomno isplanirati i na sreću nismo imali većih problema – objasnio nam je Sedlar te dodao kako je sljedeća akcija sastavljanje aviona, a zatim slijedi uređenje interijera i eksterijera.
– Avion ostaje na ovoj lokaciji u Strmcu Stubičkom, a kad ga složimo, tek ćemo ga tada orijentirati na parceli koja je veličine četiri tisuće četvornih metara. Prostor aviona bit će namijenjen za razne evente, prvenstveno za dječje rođendane, pa će tako u kokpitu biti postavljena dva simulatora na kojima će djeca moći virtualno voziti avion, a bit će ostavljen i zadnji red sjedala za fotografiranje. Dužina cijelog aviona iznosi 34,5 metara s rasponom krila 26 metara, a sam prostor unutar aviona koji je predviđen za partije, dužine je otprilike 25 metara. S vanjske strane namjeravamo napraviti bazen u koji će djeca moći skakati s krila aviona, što mislimo da je uistinu zanimljivo. Na jednom krilu će biti i mala terasa, a ispod aviona mini karting staza za djecu. Naravno bit će tu i popratnih sadržaja za roditelje, a osim dječjih rođendana, organizirat ćemo i djevojačke i momačke večeri te razne druge evente – rekao je ovaj strastveni zaljubljenik u avione.

Milijun kuna

Iako kaže kako mu se teško izjasniti koliko je novca do sada potrošio kako bi dopremio avion na svoje imanje, jer je tu u pitanju puno njegovog rada i rada njegovih prijatelja, što nema cijenu, ipak nam otkriva kako će vrijednost cijelog projekta iznositi otprilike milijun kuna.
– Stvarno imam veliku pomoć i podršku od strane obitelji i prijatelja, koji smatraju da je to jako dobra i jedinstvena ideja, te se nadam da tijekom realizacije nećemo imati većih problema i da ćemo sve završiti do ožujka sljedeće godine, kada je planirano otvorenje – zaključio je Sedlar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba