U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana obilježena 10. godišnjica Odjela za pedijatriju

“Do sada je kroz Odjel prošlo preko 100.000 pacijenata – 95.000 kroz poliklinički dio i preko 13.000 kroz stacionarni dio. To je za odjel s 20 kreveta veliki uspjeh“

Objavljeno: 21.10.2019. ivanabelosevic

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana obilježena je 10. godišnjica Odjela za pedijatriju. Odjel je otvoren 19. listopada 2009. godine,  a ravnatelj bolnice Tihomir Vančina tom je prilikom rekao kako bi se moglo reći da je Odjel vrlo mlad.

15 liječnika

– Možemo reći da je još “beba“, s obzirom na to da imamo kirurgiju koja je stara 80 godina i ginekologiju koja postoji 50 godina.  Odjel je relativno mali s obzirom na broj kreveta, ali s obzirom na broj pacijenata možemo reći da smo postigli izniman uspjeh. Poteklih godina imali smo probleme u kadrovima, pa nismo mogli razvijati Odjel kao takav, ali u zadnje dvije – tri godine smo imali mnoge specijalizacije, sad ih trenutno imamo šest, jer bez kvalitetnih liječnika specijalista ne možemo napredovati. Moram reći da i kao pedijatrija liječimo i naše male pacijente koji se tek rode, a njih je oko 900 godišnje. Imamo dosta mlad kadar i želja nam  je da se još kadrovski ojačamo , te da našoj djeci pružamo kvalitetnu zdravstvenu skrb – istaknuo je Vančina te dodao kako na Odjelu trenutno s vanjskim suradnicima radi 15 liječnika specijalista.

– U ovih 10 godina je kroz Odjel prošlo preko 100 tisuća pacijenata, odnosno 95 tisuća pacijenata  kroz poliklinički dio i preko 13 tisuća pacijenata kroz stacionarni dio, što je za odjel pedijatrije s 20 kreveta veliki uspjeh – naglasio je  ravnatelj Vančina.

Voditelj Odjela Boris Adašević kazao je kako je u zabočku bolnicu stigao iz Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu.

– Tu sam već godinu dana. Mogu reći kako ovdje postoje višestruke prednosti, prije svega bolnica je nova, prostori su izvrsni, oprema je vrhunska tako da postoji puno potencijala za napredak. U zadnjih godinu dana napravili smo veliki napredak u kadrovskom smislu, ravnatelj je otvoren za sve progresivne ideje tako da sve ono što mi njemu prezentiramo on usvoji i pomogne nam da to riješimo. Imamo i nove prostore, napravili smo polikliniku pedijatrije za ultrazvuk gdje nam dolaze samo zdrava djeca, dok bolesna djeca idu u hitni prijem, tako da smo razdvojili bolesnu i zdravu djecu da se ne miješaju i ne prenose jedan drugom zarazne bolesti. Roditelji kod nas obično mogu ostati s djetetom i mi s njima imamo ravnopravan odnos i zbilja većina roditelja koji izađu s našeg odjela su zadovoljni, kao i naši mali pacijenti – pojasnio je Adašević.

Na obilježavanju ispred Ministarstva zdravstva bila je voditeljica službe za organizaciju primarne zdravstvene zaštite Ministarstva Sanja Predavec.

– Dajem apsolutnu podršku i Odjelu čestitam na dugogodišnjem ustrajnom radu,  te na uspjesima koji su primjer u cijeloj Republici Hrvatskoj, prema uvjetima rada, humanizaciji, odnosu osoblja prema malim pacijentima, odnosu osoblja prema roditeljima, mogućnosti posjeta koje više nisu ograničavajuće i dodatnim sadržajima. Ponosni smo na rezultate i vjerujemo da ćemo po uzoru na Zabok imati i ostale dječje odjele u Republici Hrvatskoj – kazala je Predavec te dodala kako Ministarstvo zdravstva pruža podršku i provodi akciju “Za osmijeh djeteta u bolnici“, u koju je uključeno 39 pedijatrijskih odjela, njome se omogućava i zalaže za ostanak roditelja uz bolesno dijete u bolnici budući da je dokazano da upravo boravak roditelja uz dijete skraćuje vrijeme trajanja bolničkog liječenja.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek rekla je kako je za Županiju koja je prijatelj djece zasigurno od velike važnosti imati kvalitetan pedijatrijski odjel u okviru Opće bolnice i bolnice hrvatskih veterana, jer na našoj pedijatriji u Zaboku zaista su humani uvjeti liječenja djece kako u okviru dnevne bolnice, tako i u okviru poliklinike, ali naravno ako je potrebno i u okviru bolničkog liječenja.

Stipendiranje studenata medicine

– Krapinsko – zagorska županija u proteklih nekoliko godina uložila preko 35 milijuna kuna u medicinsku opremu u Opću bolnicu Zabok, a to se prvenstveno odnosi na jedan dio sredstava koji je dobiven iz Europskih fondova za opremanje dnevnih bolnica pa je tako u sklopu tog projekta opremljen dio pedijatrije, ali isto tako i u sklopu decentraliziranih sredstava znatan dio je uložen upravo u medicinsku opremu.  Radimo isto tako na privlačenju naših doktora i medicinskog kadra, stipendiramo naše studente medicine kojih je za sad 13, a u ovom mjesecu otvaramo još jedan natječaj za ovogodišnje stipendije. Stipendije koje se dodjeljuju za deficitarna zanimanja liječnika, dobivaju se do kraja školovanja – napomenula je zamjenica, koja je u ime Županije, Odjelu poklonila igračke.

U prigodnom programu nastupila su djeca iz Društva naša djeca Zabok, a njihova predsjednica Sonja Borovčak rekla je kako je bila teška borba da s dođe do ove bolnice i pedijatrije.

– Smatram  da sam tu dala jedan veliki doprinos i ja kao županica, zatim kao zamjenica župana te kao saborska zastupnica i jako mi je drago da smo već 2009. godine uspjeli otvoriti pedijatrijski odjel i omogućiti našoj djeci da ne moraju za svaku sitnicu ići u Zagreb. Jako brzo smo se uključili i postali i Odjel  – prijatelj djece, što znači da roditelji mogu ovdje boraviti s djecom.  Društvo Naša djeca Zabok često dolazi ovdje i predstavama i pjesmama razveseljava djecu, kako bi im bilo što lakše podnijeti teške dane – zaključila je Borovčak.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba