IPAK SE MOŽE: Ono što nije mogla državna firma, privatni kapital uspio je pokrenuti. U Krapini se više ne proizvodi brend Mekkoo u vlasništvu Narodnih novina, već je upravo danas počela proizvodnja novog brenda “Rosa”, tvrtke Euro Rosa u vlasništvu poduzetničke obitelji Mihalić

DIREKTOR IVAN MIHALIĆ: Planiramo zaposliti nove ljude i izgraditi još jednu dodatnu halu za skladišni prostor

Objavljeno: 21.10.2019. Alen Brodar

O tvrtki Mekkoo u Krapini, koju su Narodne novine osnovale za proizvodnju toaletnog papira i ubrusa, već smo pisali nekoliko puta – oni su stvorili gubitke, a uprava na čelu sa Zlatkom Hodakom, peta u pet godina, odlučila je sve rasprodati. Sam natječaj bio je objavljen na internetskim stranicama Narodnih novina. Svi strojevi i zalihe prodavali se skupno u zatečenom stanju “viđeno-kupljeno”, po početnoj skupnoj cijeni od gotovo 2,85 milijuna eura, pisalo je u natječaju.
A ovo “viđeno”, zasigurno nije bio problem, budući da je Mekkoo naposljetku kupila tvrtka T. P. M., odnosno poduzetnik Josip Mihalić, u čijim su halama sve ovo vrijeme i bili strojevi za proizvodnju toaletnog papira i ubrusa.

NN stvarao gubitke

Podsjetimo, sam projekt je počeo je 2013. godine, a proizvodnja u tvornici u Krapini, koja nije bila u vlasništvu Narodnih novina već se plaćao najam od 234.000 kune mjesečno Mihaliću, krenula je početkom 2015. godine. Projekt proizvodnje toaletne papirne konfekcije od samih početaka izazivao je kontroverze, a najčešće se pritom postavljalo pitanje treba li državna tvrtka kao što su Narodne novine ulaziti u takvu proizvodnju, u koju je, prema nekim procjenama, uložila više od 60 milijuna kuna, a donosila joj je samo gubitke. Naime, Tvrtka Mekkoo u dvije godine poslovanja ostvarila je 14 milijuna kuna gubitaka. Problematična je bila i sama lokacija, s obzirom na to da je tvrtka prvotno imala namjeru tu proizvodnju smjestiti u svoj prostor u industrijskoj zoni Kukuljanovo kod Rijeke, ali je od toga odustala zbog “neadekvatnosti hale”, koja je bila premala da se smjeste proizvodne linije te nije imala ni dovoljno prostora za skladištenje, itd. Na kraju je proizvodnja započeta početkom 2015. godine u Krapini u iznajmljenom prostoru. Samu proizvodnju su, kako su više puta prenosili mediji, opterećivali visoki troškovi repromaterijala, a proizvodi pod brendom “Mekkoo” bili su dostupni samo u maloprodajnoj mreži Narodnih novina.
U neslužbenim razgovorima doznali smo kako je, što se krapinske tvornice tiče, zapravo zakazao odjel prodaje NN-a, jer kako drugačije objasniti da su se njihovi proizvodi, koji su, kažu, kvalitetom parirali Zewi, a bili su jeftiniji, mogli kupiti u samo 40-ak prodavaonica Narodnih novina i ni u jednom drugom komercijalnom dućanu, odnosno trgovačkom lancu.

15 zaposlenih

Dakle, novi stroj koji su Narodne novine kupile i postavile u Krapini, kupio je sada privatnik. I posao je – krenuo. Dakle, ipak se može – ono što nije mogla državna firma, privatni kapital uspio je pokrenuti. Radnike su zadržali, a najavljuju nove investicije u širenje proizvodnje te otvaranje novi radnih mjesta, kao i potencijal da se radi u više smjena. Proizvodni pogon u Krapini je veličine 7.000 četvornih metara, a kapacitet proizvodnje higijenskog papira je 12.000 tona godišnje. Tvrtka trenutno ima 15 zaposlenih.

Upravo je danas “Euro Rosa” počela s proizvodnjom svog novog brenda – Rosa, a tim su povodom pogon, u pratnji vlasnika Stjepana Mihalića i direktora Ivana Mihalića, obišli krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, njegov zamjenik Anđelko Ferek – Jambrek i pročelnica za gospodarstvo Sanja Mihovilić. S proizvodnjom ih je upoznao direktor poduzeća Ivan Mihalić.

– Proizvodimo higijenski papir na tri linije, prva je za proizvodnju papirnatih ručnika u roli i toaletnih rolica. Druga linija je “jumbo program”, gdje proizvodimo jumbo role za bolnice i hotele, dok na trećoj liniji radimo složive ručnike i toalet listiće. Za sada imamo 15 zaposlenih, radimo prodaju na domaćem i stranom tržištu. Naime, Krapina je lokacija koja je blizu Slovenije i Austrije tako da smo i na taj dio malo koncentrirani. Za Hrvatsku radimo tendere, primjerice za Studentski centar i ministarstva, a prodajemo i veletrgovcima te smo prisutni i u trgovačkim lancima. Za sada smo zadovoljni, budući da trenutno radimo u jednoj smjeni, naravno kapaciteta ima i za proširenje u drugu i treću smjenu, tako da planiramo zaposliti nove ljude i izgraditi još jednu dodatnu halu za skladišni prostor – kazao je direktor Mihalić te dodao da će se pravi rezultati tek vidjeti, budući da se tek ovaj mjesec krenulo s proizvodnjom.

Šteta ne nastaviti

– Danas je krenula proizvodnja s našim brendom Rosa , radimo trenutno papirnate ručnike u roli, a radit ćemo i toaletni papir te se nadam da ćemo se uspjeti proširiti na tržištu. Ovdje je riječ o nastavku proizvodnje, nakon preuzimanja državne tvrtke. Hala je od tvrtke Jedinstvo, strojevi su bili od početka tu i ona je pripremljena za takvu proizvodnju higijenskog papira. tako da bi bilo šteta da se radna mjesta zatvore. Stoga smo nastavili s tom proizvodnjom, a riječ je o investiciji od oko milijun eura – zaključio je Mihalić.
Projekt je snažno podržalo i županijsko vodstvo.
– Kao i uvijek, kad je u pitanju podrška našim poduzetnicima i obrtnicima te kad je u pitanju nova proizvodnja i stvaranje novih vrijednosti, onda ja kao krapinsko – zagorski župan dajem bezuvjetnu podršku svima, pa tako i ovdje danas, ovoj novoj tvornici papira i ručnika Euro Rosa. Ono što me veseli je činjenica kako se radi o visoko automatiziranoj i robotiziranoj tvornica koja je bazirana na najvećoj mogućoj tehnologiji. Isto tako, kapacitet tvornice nudi mogućnost širenja, naravno da prije treba osigurati tržište za plasman proizvoda, ali u svakom slučaju ovdje se radi u jednoj smjeni, iako bi se moglo raditi i u tri smjene. Ovakve investicije pojačavaju gospodarsku zonu u Krapini, ali isto tako i ukupan prihod koji se stvara na području Krapinsko – zagorske županije te stvara još bolju sliku gospodarskog stanja i pokazatelja u našoj županiji. Tako da čestitke na ovoj investiciji i brendiranju, te naravno s nestrpljivom pažnjom ćemo pratiti proširenje proizvodnje i ulaganje u nove strojeve i tehnologije – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba