Povodom Dana Općine Radoboj održana svečana sjednica Općinskog vijeća, za uspjehe na županijskim natjecanjima nagrađeni su učenici OŠ Side Košutić

NAČELNIK TOPOLOVEC: Prvi smo u mnogočemu u KZŽ, pa tako i u izgradnji nogometnog igrališta s umjetnom travom, a tu su i Hiža vinove loze i Hiža zagorskih štrukli, punionica za električne automobile…

Objavljeno: 20.10.2019. zagorjeinternational

Povodom Dana Općine Radoboj održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je otvorio predsjednik vijeća Igor Cigula. Načelnik Anđelko Topolovec tom se prilikom u svom govoru osvrnuo na projekte koji su realizirani u posljednih godinu dana, te na projekte koji su tijeku. Naime, izvorni općinski proračun iznosi oko pet milijuna kuna, a zahvaljujući brojnim prepoznatim, a time i sufinanciranim projektima, proračun iznosi oko 12 milijuna kuna.

Najvažniji projekti

– Godina je bila jako plodonosna za nas. Među važnijim projektima koje smo ostvarili su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane ceste NC-KŠ-Brod-D35, koji je financiran iz mjere 7 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, čija je vrijednost 7.338.236 kuna. Zatim tu je uređenje “Hiže vinove loze“ koja bi trebala biti suvremeni interpretacijski centar u kojem će posjetitelji imati mogućnost kvalitetne prezentacije kulturno -povijesnih i zemljopisnih značajki, te turističke i enogastronomske ponude Radoboja. Upravo su nedavno završeni građevinski radovi u vrijednosti 2.853.752 kune. Ovaj projekt sufinancira Ministarstvo turizma sa 493.500 kuna, Ministarstvo graditeljstva sa 405.000 kuna, dok se preostali iznos financira iz sredstava proračuna Općine Radoboj. Nedavno smo s Ministarstvom turizma potpisali ugovor o dodjeli sredstava u iznosu od 400.000 kuna za II. Fazu uređenja, koja uključuje opremanje objekta – računalnu i drugu opremu te multimedijski sadržaj, vrijednost tih radova je 1.035.000 kuna. U provedbi je postupak javne nabave za projekt uređenja “Hiže zagorskih štrukli“. Ovaj projekt zamišljen je kao objekt u kojem će izložbeni elementi prikazivali sam proces pripreme i pečenja štruklji, uz mogućnost održavanja radionica kulinarstva za sve posjetitelje. Posjetitelji će se moći upoznati s autohtonim zagorskim jelom i načinom njegove pripreme. To će biti ujedno centar kulture namijenjen kulturno-umjetničkom druženju i radionicama za posjetitelje i lokalno stanovništvo. Prva faza završena je koncem 2018. godine, te preostaje druga faza koja obuhvaća završetak građevinskih radova i opremanje spomenute hiže. Vrijednost druge faze projekta iznosi 1.200.000 kuna. Projekt se financira iz općinskog proračuna – istaknuo je Topolovec te dodao kako je u svibnju ove godine potpisan ugovor o financiranju projekta iz mjere 7 za rekonstrukciju lovačkog doma – dogradnja i prenamjena u planinarski dom. Vrijednost projekta iznosi 4.551.445 kuna, a intenzitet potpore je 90 posto ukupno prihvatljivih troškova.

– Dobrovoljno vatrogasno društvo Jazvine dobilo je financijska sredstva za projekt izgradnje vatrogasnog doma u Jazvinama ukupne vrijednosti 3.396.991 kuna, a intenzitet potpore iznosi također 90 posto ukupno prihvatljivih troškova, a dio će sufinancirati Općina. Primili smo i odluku od  LAG-a Zeleni bregi o odabiru projekta “Uređenje pješačke zone“ kojim je Općini Radoboj dodijeljeno 148.250 kuna. Ovim projektom uredit će se pješačka zona između centra Radoboja i kompleksa društvenih zgrada – Muzeja Radboa, Centra za prirodu Zagorje, Hiže vinove loze i Hiže zagorskih štruklji. Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 600.000 kuna. Unatrag nekoliko godina provedeno je nekoliko vrlo važnih projekata, to su Muzej Radboa,  –Centar za prirodu Zagorje, izgradnja “Rimske ceste“, energetska obnova svih javnih zgrada, te punionica električnih automobila. Tu treba istaknuti da je najznačajniji prihod Općine Radoboj  prihod od poreza na dohodak koji je u 2018. godini iznosio 4.913.000 kuna, a ukupni prihodi u 2018. godini iznosili su 10.650.000 kuna. Od ostalih prihoda najznačajniji su bili prihodi od pomoći u iznosu od 4.500.000 kuna, od toga je 1.300.000 kuna iz EU sredstava – naglasio je radobojski načelnik.

Učiti od njih

Topolovec se pohvalio kako je Općina Radoboj bila prva u mnogočemu u Krapinsko – zagorskoj županiji, isto tako je prva u izgradnji igrališta velikih dimenzija s umjetnom travom.

– To je jedna kategorija više u infrastrukturi koju će koristiti djeca. Mislim da su djeca zaslužila da imaju takve uvjete i danas ćemo to igralište svečano otvoriti.

Svečanoj sjednici prisustvovalo je mnoštvo uzvanika među njima i saborski zastupnici Marija Puh i Žarko Tušek te potpredsjednik sabora Siniša Hajdaš Dončić.

Marija Puh rekla je kako se u Radoboju svake godine može vidjeti puno toga novoga, jer je cijela ekipa koja ovdje radi puna ideja i projekata.

– Mislim da sva naša mjesta u Krapinsko – zagorskoj županiji imaju što učiti od Radoboja i vidjeti na koji se način mogu ostvarivati projekti – napomenula je Puh.

Žarko Tušek kazao je kako je lijepo vidjeti kako se Radoboj razvija, kako se pametno koriste strukturalni fondovi i kako se na jedan poseban način komunicira s Vladom Republike Hrvatske.

– Ovaj mladi tim ljudi je za svoje mjesto napravio uistinu puno toga i imaju se čime pohvaliti. Radoboj je i prvo mjesto u Hrvatskom zagorju koje ima umjetnu travu i na tome im treba čestitati, to će pomoći razvoju nogometa općenito i ostalim klubovima koji se nemaju gdje zimi trenirati – istaknuo je Tušek.

Siniša Hajdaš Dončić kazao je kako je Općina Radoboj  donijela jednu strategiju razvoja koja se bazira na razvoju segmentiranih oblika turizma.

– Iz toga su proizašle ove infrastrukturne investicije – Kuća vinove loze, Kuća štrukli, Muzej Radboa, Kuća planinarskog doma i mislim da će Radoboj uskoro imati mogućnosti da zadrži turiste cijeli dan i duže, što je bio i njihov cilj – pojasnio je Hajdaš Dončić.

Svečanosti je nazočio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Čestitam načelniku ne samo na učinjenom u ovoj, nego na svemu učinjenom u posljednjih 10-ak godina. Općina Radoboj je sigurno jedna od Općina koja je napravila najveći iskorak, jer su u nekim projektima bili predvodnici, prvenstveno kad govorimo o projektima energetske učinkovitosti, električnim vozilima, Muzeju Radboa, Ustanovi za upravljanje zaštićenim vrijednostima Krapinsko – zagorske županije i slično. Ti su projekti vidljivi i imat će dugoročnog utjecaja na razvoj općine – zaključio je Kolar.

Priznanja i nagrade

Među brojnim uzvanicima bili su i pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, gradonačelnici i načelnici zagorskih gradova i općina te mnogi drugi.

Dodijeljena su priznanja i nagrade učenicima Osnovne škole Side Košutić Radoboj. Luka Cerovec, Ana Šemnički i Josip Mlakar primili su nagrade za osvojena druga mjesta na županijskim natjecanjima.  Nogometna ekipa djevojčica petog i šestog razreda za osvojeno drugo mjesto na županijskom natjecanju, nogometna ekipa  dječaka sedmog i osmog razreda za treće mjesto u županiji te ekipa crvenog križa za treće mjesto na županijskom natjecanju.

Dodijeljene su nagrade za najljepše uređene okućnice, u kategoriji opći dojam primila ju je Višnja Vinceljak, a u kategoriji najljepše uređeno dvorište Vilijana Poljak. (ab, ib)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba