Koncert povodom velikog jubileja: Dečki koji vole i cijene tamburu svoju će 20 godina dugu karijeru obilježiti nedjeljnim nastupom u Pučkom otvorenom učilištu u Zaprešiću

SAVSKI VALOVI: Naše bogato iskustvo i široki repertoar omogućuju nam da svakog pogodimo u žicu i potaknemo na ples i pjesmu

Objavljeno: 19.10.2019. Jožica Miklaužić

Savski Valovi tamburaški je sastav iz Zaprešića koji trenutno okuplja petoricu velikih zaljubljenika u tamburu. U svojoj 20 godina dugoj karijeri bilježe brojne nastupe kako po Hrvatskoj tako i u inozemstvu, a publici su se predstavili na brojnim festivalima na kojima su često i osvajali nagrade. Isto tako na radijskim i televizijskim postajama često se mogu čuti njihove pjesme i vidjeti njihovi spotovi. Surađivali su s Adamom Končićem, Rajkom Suhodolčanom, Ivicom Pepelkom i mnogim drugim glazbenicima, te iza sebe imaju dva studijska albuma, a u pripremi je i treći.

Kada su i kako nastali Savski Valovi? Koliko je članova bilo u početku?

Savski Valovi nastali su u listopadu 1999. godine spajanjem triju članova Tamburaškog zbora “Gaj Zaprešić“ koji je tada vodio njegov osnivač profesor Ivan Kresnik, a koji je nažalost preminuo ove godine, te dvaju članova KUD – a “Zgubidan“ iz Marije Gorice koji je vodio Dragutin Vučenik, bivši istaknuti član nacionalnog folklornog ansambla “Lado“. Gajevci su bili Petar Sremac na basu koji je ujedno i idejni začetnik našeg sastava, zatim Danijel Rožanković na bisernici i Hrvoje Ban na bugariji, a “zgubidani“ Tomislav Glogović i Nikola Pušić na bračevima.

Koliko trenutno imate članova?

Danas imamo pet članova, umjesto Petra sada bas svira Josip Šturlić, a u Savskim Valovima je sedam godina, do 2014. godine čelo svirao Ivan Prstačić.

Kakav je repertoar Savskih valova?

Naš repertoar je stvarno raznovrstan, ali što se diskografskog dijela tiče, podijelio bih ga na kajkavske pjesme i pjesme na standardnom hrvatskom jeziku. Naši počeci bili su uvelike pod utjecajem Zlatnih Dukata, starogradskih pjesama Zvonka Bogdana i sličnih tamburaških standarda. Profesor Ivan Kresnik dao nam je jako dobar savjet da osim slavonskih i starogradskih pjesama više pažnje posvetimo i zagorskim pjesmama pa je tako nekoliko godina nakon našeg nastanka došlo do suradnje sa Ženskom vokalnom grupom “Kajda“ iz Mača pa i do redovitih nastupa na festivalu “Pjesma i tambura“ Radija Kaj te dobre dugogodišnje suradnje s tim radijem i općenito naših brojnih nastupa na kajkavskoj sceni.

Znate li otprilike koliko je nastupa iza vas i gdje ste sve nastupali?

Teško je pobrojati sve nastupe, ali u ovih 20 godina bilo je ih zasigurno preko tisuću. Bile su to svadbe, svadbene pratnje, razne fešte, humanitarni koncerti, radijski i televizijski nastupi, gostovanja na koncertima naših kolega glazbenika… Nastupali smo praktički u svakom kutku Lijepe naše, ali i po inozemstvu pa smo tako primjerice imali nastupe i u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji.

Koji vam je nastup posebno ostao u sjećanju i zašto?

Izdvojio bih dva nastupa na međunarodnom tamburaškom festivalu “Tamburica fest“ u Novom Sadu gdje smo jednom prilikom na velikoj pozornici Petrovaradinske tvrđave nastupili pred više od 30 tisuća posjetitelja. Bila nam je isto tako velika čast sa Sinišom Miklaužićem nastupiti na svečanom otvaranju Vinkovačkih jeseni 2009. i predstavljati Hrvatsko zagorje, a bilo je tu i brojnih nastupa u televizijskoj emisiji “Lijepom našom“. Osim tih javno eksponiranijih nastupa, uvijek je lijepo kad se između nas i publike stvori neka kemija, a to je najčešće na manjim proslavama gdje se svira “na suho“ i gdje je kontakt s ljudima kojima se svira bliskiji i neposredniji.

Tko je osmislio ime Savski Valovi i zašto?

To je ime jednog orkestralnog valcera koji je skladatelj Dragutin Hruza napisao za tamburaški orkestar krajem 19. ili tamo negdje početkom 20. stoljeća, a nama se svidjela poetika tog imena i simbolika rijeke Save koja teče i pokraj našeg Zaprešića pa kroz Slavoniju do Vojvodine, kroz sve krajeve gdje se cijeni i voli tambura i tamburaška glazba.

Kakva je vaša publika? Dolaze li na vaše svirke i mladi?

Ovisno o tipu svirke i publika je drukčija, pa tako recimo kad sviramo po klubovima i kafićima publika je većinom mlađa, a ako je riječ o nekom koncertu u Lisinskom, publika je nešto starija. Naše bogato iskustvo i široki repertoar omogućuje nam da svakog “pogodimo u žicu“ i potaknemo na ples i pjesmu.

Nastupate li često u Zagorju? Koji nastup u Zagorju posebno pamtite i kakva je ovdašnja publika?

Pošto osim samostalnih nastupa surađujemo s etabliranim izvođačima kao što je glumac i pjevač Adam Končić pa zatim Rajko Suhodolčan i Kvartet Gubec, često sviramo u Zagorju i po kletima i restoranima, ali i po sportskim dvoranama i trgovima. Zagorska publika je odlična, uvijek spremna zapjevati, zaplesati i proveseliti se. Svakako ima itekako puno razloga zašto je toliko pjesama ispjevano o veseloj naravi Zagoraca. Od brojnih nastupa u Zagorju svakako bismo izdvojili jedan friški, a to je nastup na 54. Festivalu kajkavskih popevki u Krapini. Točnije, na retrospektivnoj večeri “Popevke za navek“ gdje smo izveli pjesmu “Zagorci smo kaj nam fali“.

Koliko je albuma iza vas i planirate li nešto novo?

Za sad smo snimili dva albuma, prvi pod nazivom “Slike mog života“ i drugi „Još te volim, jedina“, a prikupljamo materijal i za treći album. Još je nekoliko pjesama u pripremi pa kada ih aranžiramo i snimimo krenut ćemo s finalizacijom i tog trećeg albuma.

Uskoro slavite 20. obljetnicu postojanja. Kakvu proslavu pripremate?

Za ovaj veliki jubilej odlučili smo se za malo drugačiji koncert i koncept samog koncerta koji će se održati u nedjelju, 27. listopada u 19 sati u Pučkom otvorenom učilištu u Zaprešiću. Do sad smo na svakom našem koncertu imali glazbene goste, ali ovaj put imat ćemo samo jednog gosta i to našeg prijatelja i glumca Marka Hergešića koji će biti voditelj te će biti zadužen i za scenski dio glazbeno-scenskog programa koji smo nazvali jednostavno “Savski Valovi – 20 godina“. Ulaz na koncert je slobodan i pozivamo sve da nam se pridruže u proslavi našeg 20. rođendana.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba