U Velikom Taboru održava se tradicionalna manifestacija “Dani jabuka“

PROSLAVA KRALJICE VOĆA: Posjetitelji mogu razgledati izložbu starih sorti jabuka, kušati razne jabučne delicije te uživati uz bogat zabavno – kulturni program

Objavljeno: 19.10.2019. Jožica Miklaužić

Sve miriše na svježe jabuke u Desiniću, točnije, na prostoru Dvora Veliki Tabor gdje se ovog vikenda održava tradicionalna manifestacija “Dani jabuka“. Po sedmi puta, ova je proslava kraljice voća okupila brojne posjetitelje koji su imali priliku razgledati izložbu starih sorti jabuka i kušati razne jabučne delicije, te ostale domaće proizvode seoskih turizama Desinića i okolice.

– Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja se nastavlja na dvadesetak manifestacija u našem kraju. Uz izložba jabuka, u ova tri dana u Dvoru Veliki Tabor održavaju se i radionice kojima se potiče proizvodnja jabuka, ali i njihova konzumacija kako u domaćinstvima tako i u ugostiteljstvu. U organizaciju su uključene mnogobrojne Udruge iz Desinića, OPG – ovi te obrti. Isto tako danas i sutra moći će se uz izložbu starih sorti jabuka razgledati i izložba fotografija ptica koje isto tako imaju svoju ulogu u voćnjacima, a očekuje nas i bogat glazbeni program – otkrio je Milan Kladnički, direktor Turističkog ureda TZ –a područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela.

Edukacija mladih

Desinićki načelnik Zvonko Škreblin iznimno je ponosan na uspjeh manifestacije te ističe kako “Dani jabuka“ za općinu Desinić znače jako puno.

– Krenuli smo prije sedam godina i bili smo veliki entuzijasti što se pokazalo dobrim jer svake je godine sve više posjetitelja, a što je najvažnije sve više je OPG – ova koji dolaze, izlažu i prodaju ovdje svoje proizvode. Upravo to nam je i bio cilj, da svi ovi ljudi koji se brinu da naši bregi još uvijek budu čisti i uredni dobe neku satisfakciju prodajom svojih eko proizvoda. Moram naglasiti kako se priključuje i sve više mladih, a mi ih educiramo i potičemo da se bave voćarstvom, da Zagorje oživi još više i da nam mladi ne odlaze – naglasio je načelnik Škreblin.

Važan dio manifestacije bila su predavanja Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede i Javnog zavoda Kozjanskog parka na temu “Biološke raznolikosti i travnjaci velike prirodne vrijednosti“, “Stare sorte voća“, “Bobičasto voće“ i “Korisne ptice u voćnjaku“, pa je u Velikom taboru bio i pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

– Važnost jabuke u ljudskoj prehrani, a prije svega u kulturi je izuzetno značajna i samim time moramo dati veliko priznanje svim organizatorima ovakvih manifestacija. Voćarstvo u Hrvatskoj ima određenih izazova ali unatrag nekoliko godina imamo relativno dobre pokazatelje. Jabuke, odnosno samo voće se uzgaja na nešto više od 30 tisuća hektara površine, a unatrag nekoliko godina nizom mjera iz Programa ruralnog razvoja doprinijeli smo tome da se voćnjaci revitaliziraju i samim time na neki način voćarstvo je krenulo u pozitivnom smjeru. Mogu najaviti proces koji je upravo u tijeku, a gdje je Ministarstvo poljoprivrede donijelo plan u kojem kroz pet godina želi staviti daljnji naglasak na razvoj voćarstva. Prije svega radi se o tome da ćemo pokušati izgraditi regionalne distributivne centre, hladnjače, njih sveukupno 20, a isto tako ćemo uvesti sustav nacionalnog označavanja voća i povrća koji će omogućiti prepoznatljivost našeg voća i povrća na tržištu – istaknuo je Tušek.

Manifestaciju je posjetio i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.

Mjere za razvoj voćarstva

– Ovakve priredbe su pohvalne jer na neki način pomažu našim voćarima i poljoprivrednicima, iako samo voćarstvo kao što je u Slavoniji ili Međimurju teško da se u Zagorju može razviti, prvenstveno zbog konfiguracije terena. Ali naravno, trudimo se biti u korak s ostalim dijelovima Hrvatske pa tako mi svake godine na različite načine pomažemo upravo voćarima. Raspisali smo i Mjeru za pomoć višegodišnjih nasada te smo imali jedan pilot projekt “keep in touch“ mreža koje štite od mraza, vjetra i tuče tako da u dogovoru s Udrugom voćara Krapinsko – zagorske županije svake godine raspisujemo nove mjere kako bi se pomoglo razvoju voćarstva na ovom našem području – objasnio je Ferek – Jambrek.

Osim u jabučnim delicijama, posjetitelji su mogli uživati i u bogatom kulturno – umjetničkom programu u kojem su sudjelovali Pjevački zbor “Đuro Prejac“, KUD Horvatska, Desinićke mažoretkinje, Družba Veronike Desinićke i Kvartet Doma Bidružice. U poslijepodnevnim satima Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela dodijelila je nagrade za najbolje uređeni štand, najbolji novi kolač od jabuka i najbolji tradicionalni kolač od jabuka.

U zabavnom dijelu programa nastupa Tamburaški sastav Victory, a manifestacija se nastavlja i sutra izložbom starih sorata jabuka i ponudom zdrave hrane.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba