Delegacija Grada Lepoglave na poziv Veleposlanstva Turske u RH, boravila u Antaliji Turskoj na međunarodnom festivalu UNESCO gradova

Predstavili način izrade i vrijednost lepoglavske čipke te potpisali “Deklaraciju o zaštiti starih gradova“

Objavljeno: 19.10.2019. IB

Na poziv Veleposlanstva Turske u Republici Hrvatskoj, protekli je tjedan delegacija Grada Lepoglave boravila u Antaliji u Turskoj gdje je sudjelovala na “4. Kaleiçi Old Town Festivali“ koji je na jednom mjestu okupio preko 250 predstavnika gradova iz 48 zemalja svijeta od Europe preko Sjeverne Afrike i Bliskog istoka do središnje Azije. Radi se najvećem kulturnom događaju u Antaliji u formi uličnog festivala na kojem se predstavljaju gradovi iz čitavog svijeta koji su na listi UNESCO-a.

Sastanci s dužnosnicima

Lepoglavsku je delegaciju predvodio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač, a pridružili su mu se i Gordana Mošmondor, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela grada Lepoglave, Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave, Karmen Šoštarić, upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke i Snježana Varović, samostalna umjetnica.

U radnom dijelu ovog međunarodnog festivala UNESCO gradova lepoglavsku je delegaciju pratio i Veleposlanik Republike Hrvatske u Turskoj Hrvoje Cvitanović koji je kao dio hrvatske delegacije sudjelovao na sastancima s predstavnicima gradova Muratpaşa i Antalija te zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Lepoglave na sastanku s Guvernerom Antalije.

Dio svjetske inicijative

Lepoglava se na festivalu predstavila kroz bogatu kulturnu baštinu utkanu u lepoglavsku čipku, sudjelujući na interaktivnom Forumu pred svim sudionicima. Uoči same prezentacije, zamjenik gradonačelnika Kovač potpisao je zajedničku “Deklaraciju o zaštiti starih gradova“, koji njeguju UNESCO- vu zaštitu čime je i na prigodan formalan način Lepoglava postala dio svjetske inicijative koja će svoj zagovarački proces započeti nakon festivala na najvišim razinama međunarodnih organizacija od Europskog parlamenta do Ujedinjenih naroda.

Ukazana nam je neizmjerna čast da na preporuku i poziv Veleposlanstva Turske u Hrvatskoj sudjelujemo na ovom festivalu UNESCO gradova, a kolegama iz brojnih država i gradova predstavili smo tek dio naših posebnosti, prikazali način izrade i vrijednost lepoglavske čipke kao i dio atmosfere Međunarodnog festivala čipke – izjavio je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba