MIPOS – društveno najvrjedniji projekt u Zagorju, koji zapošljava 55 gerontodomaćica koje brinu o 313 starijih i nemoćnih osoba. Među njima je i Ankica iz Donje Stubice

“Osim što obavljam kućanske poslove ja sam tim ljudima i doktor, i prijatelj i psiholog – tri u jednom“

Objavljeno: 19.10.2019. Jožica Miklaužić

Program “Zaželi“ društveno je najvrjedniji projekt u Hrvatskoj, a koji je zahvaljujući Gradu Zaboku kao nositelju projekta “MI POmažemo Starijima – MIPOS“ zaživio i na području Krapinsko – zagorske županije te promijenio živote mnogih. Riječ je o projektu koji za cilj ima promicanje socijalne pravednosti te osiguravanje bolje kvalitete života stanovnicima KZŽ, a specifični cilj MIPOS-a je i integracija žena u nepovoljnom položaju u svijet rada, pa je tako u okviru projekta održana i edukacija gerontodomaćica/njegovateljica, program koji je završilo 55 žena koje su sada zaposlene i brinu o 313 starijih i nemoćnih osoba.
– Projekt je to od iznimno velike vrijednosti, kako za naše starije korisnike koji žive sami i potrebna im je pomoć tako i za naše pripadnice ciljane skupine, žene koje su nakon edukacije zaposlene, a riječ je uglavnom o ženama od 50 i više godina koje su bile duže vrijeme nezaposlene. Sve će one zahvaljujući obrazovanju za gerontodomaćice i nakon što projekt završi biti konkurentne na tržištu i  lakše naći posao – rekla je voditeljica projekta i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek.

Korisnici projekta

Teško je riječima opisati radost, veselje i sreću na licima osoba, mahom starijih od 60 godina kada im se na vratima kuće pojavi žena čiji je posao pomoći im. U to smo se uvjerili i sami kada smo u društvu gerontodomaćice Ankice Dupelj iz Donje Stubice posjetili jednu od korisnica projekta Kristinu Radonić (86) koja također živi na području Donje Stubice.
– Živim sama, svi su moji u Zagrebu i rijetko mi dolaze, a i teško hodam tako da mi ovaj projekt i moja Anica kako je od milja zovem, život znače. Kako nemam nikog i nitko mi nije dolazio, čovjek bi mogao i zaboraviti pričati – ispričala nam je korisnica Kristina te dodala kako joj je upravo najvažnije i najdraže što ju netko dođe pogledati i popričati s njome.
– Anica mi dolazi dva do tri puta na tjedan i napravi mi sve što trebam. Očisti mi, pospremi, donese mi stvari iz trgovine, ode mi po lijekove i ja je jedva čekam. Hvala dragom Bogu što mi ju je poslao i što se tako dobro slažemo. Mi smo, kako bi mladi rekli “kliknule“ na prvu pa su mi ta dva sata koja ona bude kod mene premalo, tako da kad odlazi idem i van za njom kako bi još koju minutu popričale. Samo neka to potraje i neka ona meni dolazi čim duže jer ja bez njene pomoću neću nikako moći – rekla nam je Kristina.
Zadovoljstvo svojim poslom, ali i svojim korisnicima ne krije ni Ankica, zaposlenica Gradskog crvenog križa Donja Stubica, govoreći kako brine o sedmero starijih korisnika te da je iznimno sretna što je dio ovog projekta.

Lista čekanja

– Već sam duže vrijeme nezaposlena, a falile su mi dvije godine da ostvarim uvjete za mirovinu, tako da mi ovo puno znači. No, ono što je isto tako bitno je da sam upoznala mnoge drage ljude s kojima sam se jako povezala. Svi me oni jedva čekaju, a kad dođem i pitam što im treba pomoći, ponude mi stolicu i vele da prvo moram s njima porazgovarati. Tako da osim što obavljam kućanske poslove ja sam vrlo često i doktorica, i prijatelj i psiholog, tri u jednom – istaknula je gerontodomaćica Ankica koja je samo jedna od 10 žena koje su zaposlene na projektu MIPOS kod GDCK Donja Stubica.
– Naše žene brinu o 61 korisniku na području Donje Stubice, Oroslavja, Marije Bistrice i Stubičkih Toplica što je i maksimalan broj korisnika koji možemo imati, iako je zainteresiranih i potrebitih puno više pa smo tako formirali i listu čekanja tako da kad nam netko izađe iz projekta po prioritetu odnosno po listi čekanja uključujemo nove korisnike – objasnila je koordinatorica projekta Maja Rešetar.
Kako je riječ o projektu koji ima veliki značaj za Donju Stubicu potvrdio je i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.
– Projekt ima izrazito izražen ljudski karakter, jer iako je našim korisnicima potrebna fizička pomoć, nekada im puno više znači samo topla riječ i razgovor, a upravo im je to ovim projektom omogućeno – zaključio je Gospočić.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba