U Zagrebu održana najveća konferencija za trgovce i proizvođače “MAGROS 2019“

MARIO ANTONIĆ: Svakog 9. u mjesecu, poduzetnici se mogu obratiti stručnjacima iz Ministarstva gospodarstva i predlagati kako uklanjati prepreke i poboljšati tržište

Objavljeno: 17.10.2019. IB

U Zagrebu je u srijedu održana tradicionalna i najveća konferencija za trgovce i proizvođače “MAGROS 2019“,  na temu prednosti i nedostaci jedinstvenog tržišta EU. Konferenciju je organizirala Hrvatska gospodarska komora s časopisom Suvremena.hr, a Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, jednog od pokrovitelja, predstavljao je državni tajnik Mario Antonić koji je naglasio da je cilj Ministarstva stvoriti konkurentnije gospodarstvo, odnosno stvoriti uvjete za jednostavniji, lakši, učinkovitiji rad poduzetnika i omogućiti im da budu konkurentniji na jedinstvenom tržištu.

Poboljšanje tržišta

– Kako bismo prevladali sve barijere s kojima se svakodnevno susrećemo na tržištu, Hrvatska je krenula s provođenjem vrlo sadržajne reforme tržišta usluga kako bi se smanjila prereguliranost profesija i spriječio nastanak novih regulacija bez puno opravdanja. Tome su svjedoci upravo trgovci – rekao je Antonić te dodao kako poduzetnici mogu sa stručnjacima Ministarstva svakog 9. u mjesecu izravno komunicirati o prijedlozima za poboljšanje jedinstvenog tržišta i uklanjanje prepreka.
Državni  tajnik Antonić je sudjelovao i na panelu radnog naziva “Hrvatska hoda, druge tranzicijske zemlje trče“, na kojem je istaknuo da na ljestvici inovativnosti Hrvatska spada u skupinu država umjerenih inovatora.

Ulaganje u istraživanje

– Time nismo zadovoljni i smatramo da je potencijal puno veći. To pokazuje i statistika. Naime, uz inovacije usko su vezane i razvojno – istraživačke djelatnosti, za koje nam statistika govori da je za 2018. godinu udio investicija u R&D u ukupnom BDP-u Hrvatske iznosio oko 0,87 posto. Prosjek Europske unije je oko 2,2 posto. Da bi to promijenili, naše Ministarstvo provodi niz aktivnosti – istaknuo je Antonić i podsjetio da je prošle godine na snagu stupio Zakon o poticanju razvojno – istraživačkih djelatnosti kojem je cilj povećati ulaganje u istraživanje i razvoj, ne samo državnog, nego i privatnog sektora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba