Na ovogodišnjem Interslastu, međunarodnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorska održanom u Termama Tuhelj, nekoliko nagrada otišlo i u KZŽ

VELIKI USPJEH: Ivana Čekolj iz Termi Jezerčica u kategoriji Torte – seniori osvojila srebro, kod srednjih škola Ivana Karlovšek i Iva Burić iz SŠ Pregrada zlatne

Objavljeno: 16.10.2019. IB

Na osmom po redu Interslastu, međunarodnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorska u Tuhlju održan je i natjecateljski dio, u kojem je i ove godine bilo predstavnika s područja Krapinsko – zagorske županije. Ovogodišnja glavna tema bila je “Med u slastičarstvu“ pa su tako posjetitelji kongresa mogli  kušati brojne kolače s medom, medenjake, paprenjake i medene pite. U kategoriji srednjih škola, nastupili su učenici Srednje škole Zabok i Srednje škole Pregrada. Ivana Karlovšek i Iva Burić iz SŠ Pregrada u kategoriji medenjaci i medene pite osvojile su 1. mjesto, a Ivona Vukić iz SŠ Zabok 2. mjesto. Ivana Čekolj iz Termi Jezerčica osvojila je u kategoriji Torte – seniori srebrnu medalju. U istoj kategoriji osvojila je i brončanu medalju od strane domaćih i inozemnih novinara te srebrnu medalju za Cromed u kategoriji seniori.

Tradicijski medenjaci

U sklopu programa prikazana je i izrada starinske medvene pite iz Podravine, tradicijski i izvorni medenjaci Hrvatskog Zagorja, koje su radile bake Zdenkica Ljubić, Mirica Sinković i Božica Lacković – pobjednice manifestacije Babičini Kolači, korčulanski klašun, šapice s medom, zadarski smokvenjaci, nigerijski puff-puff s medom – vrsta afričke slastice nalik fritulama), austrijski, uskrsni medeni kolači, starinski, tradicijski kolač s medom iz Homolja, izvorna, blagdanska, medena pita iz Srbije, razni zagorski i podravski kolači s medom, medenjaci i kolači s medom iz Varaždinske županije.

Predavanje o medu

Svi inozemni slastičari spravljali su i u radionicama koristili med hrvatskih pčelara, koji je bio korišten i u pripremanju natjecateljskih radova. U sklopu Interslasta održano je i predavanje na temu zaštite zagorskog bagremovog meda na nacionalnoj razini te o njegovoj superiornoj kvaliteti i svojstvima, o čemu je govorila Marina Krog iz OPG-a Josip Krog.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba