Prošlog je mjeseca evidentiran porast broja prometnih nesreća za 34,6 posto u odnosu na rujan prošle godine, najviše utvrđenih prekršaja – njih 458, odnosi se na brzinu

SA ZAGORSKIH CESTA: U rujnu jedna osoba poginula, četiri su teško, a 12 ih je lakše ozlijeđeno

Objavljeno: 15.10.2019. zagorjeinternational

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske su u rujnu obavili očevid kod 70 prometnih nesreća što je za 34,6 posto više nego u rujnu prošle godine. Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, u 25 nesreća s ozlijeđenim osobama osam osoba je zadobilo teške, a 22 osobe lakše ozlijede, dok je u 44 prometne nesreće nastala samo materijalna šteta. U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama isti je, broj nesreća s ozlijeđenim osobama veći je za 47,1 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu je za 29,4 posto.

Stradala 31 osoba

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba isti je, teže ozlijeđenih osoba više je za 100 posto, a lakše ozlijeđenih osoba više je za 10 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradala 31 osoba što je za 24 posto više nego u rujnu 2018. godine. Najviše nastradalih osoba je životne dobi 20 do 40 godina i u toj dobnoj skupini nastradalo je 16 sudionika, od tog broja četiri su osobe zadobile teške, a 12 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina.
Nepropisno kretanje vozila kolnikom, upravljanje vozilom brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti i nepropisna vožnja unazad su najčešći uzroci prometnih nesreća. Tako je 10 nesreća ili 14,3 posto ukupnog broja nesreća izazvano zbog nepropisnog kretanja vozila kolnikom, upravljanja vozilom brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti i nepropisnom vožnjom unazad. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – u 15 nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota s 14 obavljenih očevida, a najsigurniji je bio petak sa šest obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 17 i 18 sati sa šest obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja bila su između 00 i 01 sat, između 01 i 02 sata i između 23 i 24 sata kada nije obavljen niti jedan očevid.
U prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 128 sudionika, od tog broja ih je 18 ili 14,1 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 52 prometne nesreće sudjelovalo 114 sudionika od kojih je 21 ili 18,4 posto bilo pod utjecajem alkohola. U rujnu ove godine došlo je do povećanja broja sudionika prometnih nesreća za 14 osoba ili 12,3 posto, ali i do smanjenja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 4,3 posto.

Ukupno 1293 prekršaja

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu, u rujnu evidentirali 1293 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 458 prekršaja što iznosi 35,4 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (56) i prekršaji upravljanje neregistriranim vozilom (50). Utvrđeno je i 12 prekršaja upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, pet prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, četiri prekršaja upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, te tri prekršaja odbijanja alkotestiranja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba