23. “Gljivarenje u Stubakima“: Zagorski grado (načelnici) natjecali se u pripremi gljivarskog kotlića – najuspješnije u kuhanju bile ekipe Bedekovčine te Kumrovca i Zagorskih sela, a najbolje se prezentirala ekipa Zlatara

“Ovo je kuhanje za dušu i odlična uvertira u naš gljivarski tjedan koji će bit prepun delicija“

Objavljeno: 13.10.2019. zagorjeinternational

U središtu Stubičkih Toplica započela je 23. jesenska manifestacija “Gljivarenje v Stubakima“. Uz mnogobrojnu ponudu tradicijskih kolača, slastica, raznovrsnih pića, jela s gljivama te prezentaciju eko – etno proizvoda i OPG – ova stubičkog kraja, središnji dio događanja svakako je bilo natjecanje između gradonačelnika i načelnika, odnosno gradonačelnica i načelnica Krapinsko – zagorske županije u pripremi gljivarskog kotlića.

Tako su se u kuhanju najukusnijeg kotlića nadmetale ekipe Zaboka, Zlatara, Oroslavja, Donje Stubice,  Velikog Trgovišća, Zlatar Bistrice, Mača, Gornje Stubice, Bedekovčine, Kumrovca i Zagorskih sela predvođene svojim gradonačelnicima i načelnicima te ekipa domaćina, načelnika Josipa Beljaka. Nakon degustacije iskusna nepca žirija odlučila su kako su najbolji gljivarski kotlić pripremile ekipe Bedekovčine i Kumrovca te Zagorskih Sela, dok je drugo mjesto pripalo ekipi Zlatar Bistrice, a treće domaćinima. U kategoriji ekipa koje su se najbolje prezentirale prvo mjesto osvojila je ekipa Zlatara, drugo ekipa Mača, a treće ekipa Velikog Trgovišća.

Finale manifestacije

– Danas se ovdje okupilo mnoštvo ljudi, atmosfera je dobra, a samom natjecanju u kuhanju kotlića ponovo se odazvala većina gradonačelnika i načelnika koji su sudjelovali i prošle godine, a imamo i neke nove natjecatelje. Okupilo se 11 ekipa i moram reći kako je ovdje riječ više o kuhanju za dušu nego natjecanju, a i to je odlična uvertira u naš gljivarski tjedan kada će u našim restoranima biti u ponudi delicije na bazi gljiva. “Gljivarenja v Stubakima“ jedna je od najdugovječnijih i najvećih manifestacija tog tipa u Hrvatskoj, a finale manifestacije je sljedeće nedjelje u Pili gdje naš očekuje mnoštvo i jela i pića u pripremi naših udruga i OPG – ova – rekao je načelnik Beljak.

Manifestaciji je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Natjecanje u kuhanju kotlića lijep je način da se naši gradonačelnici i načelnici malo opuste i pokažu u nekom drugom svijetlu, a naravno sve s ciljem promocije Zagorja i zagorskog turizma te manifestacija. U Zagorju ima područja koja su bogata gljivama i ovaj zagorski dio Medvednice kao i dio Macelja i sigurno da tu postoji tradicija branja gljiva. A isto tako gljive imaju bitno mjesto i u kulinarstvu tako da je ovo dobro za promociju Zagorja kao destinacije u kojoj se mogu brati gljive i organizirati izleti i ciljano branje gljiva, a s druge strane kao dodatak gastronomiji – zaključio je župan Kolar.

Viteške radionice

U nastavku programa posjetitelje će zabavljati Rajko Suhodolčan i Kvartet Gubec te Tamburaški sastav “Prava ekipa“, a za one najmlađe organizirane su predstave i viteške radionice. Cijeli sljedeći tjedan Stubaki će biti u znaku gljiva pa tako sve do nedjelje, 20. listopada traje Festivalski tjedan gljivarskih delicija u kojem s raznim jelima i slasticama sudjeluju Hotel “Matija Gubec“, Restoran “Kapelščak“, Kavana “Maksimilijan“ i “Temple Bar“ restoran. U nedjelju, 20. listopada održat će se gljivarenje u Pili na Sljemenskoj cesti.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba