NAJSLASNIJI DOGAĐAJ PONOVNO DOLAZI U TERME TUHELJ: U utorak se održava osmi “Interslast”, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva

OVE GODINE SVE U ZNAKU MEDA: Posjetitelji će moći kušati brojne kolače s medom, medenjake, paprenjake i medene pite

Objavljeno: 12.10.2019. JJ

U utorak će se u Termama Tuhelj održati osmi “Interslast”, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Svečano otvorenje je u 9 sati u Hotelu Well, a ovogodišnja je tema med u slastičarstvu. Posjetitelji kongresa moći će kušati brojne kolače s medom, medenjake, paprenjake i medene pite.

Slovenska potica

U sklopu programa prikazat će se izrada starinske medvene pite iz Podravine, tradicijski i izvorni medenjaci Hrvatskog zagorja, korčulanski klašun, šapice s medom, zadarski smokvenjaci, nigerijski puff-puff s medom (vrsta afričke slastice nalik fritulama), austrijski uskrsni medeni kolači, starinski tradicijski kolač s medom iz Homolja, izvorna blagdanska medena pita iz Srbije, razni zagorski i podravski kolači s medom, medenjaci i kolači s medom iz Varaždinske županije. Gosti iz susjedne Slovenije pokazat će kako se radi slovenska potica, koja je nedavno zaštićena na razini Europske unije. Svi inozemni slastičari spravljat će i u radionicama koristiti med hrvatskih pčelara, a hrvatski će se med koristiti i spravljanju natjecateljskih radova. Očekuje se sudjelovanje ukupno 125 ekipa s područja Alpe –  Jadran i zemalja bivše Jugoslavije.

Slastičarski stručnjaci

Organizator s posebnim zadovoljstvom ističe veliko zanimanje od strane brojnih slastičarskih škola iz cijele regije, čiji će učenici i nastavnici sudjelovati u programu, ali i natjecanjima. Time se iskustva s područja izvorne slastičarske baštine prenose na mlade generacije, koje će dalje nastavljati ovu bogatu tradiciju. I profesionalni slastičari i amateri i učenici natjecat će se u izradi medenih torti, medenjaka, paprenjaka i medenih pita, a njihove će radove ocjenjivati najeminentniji hrvatski slastičarski stručnjaci, majstori slastičarstva, članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza i članovi WACS-a Svjetske asocijacije kuhara i slastičara te poseban žiri inozemnih novinara.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba