NAJBOLJI OD NAJBOLJIH: Nikola Štefanić (27) iz Krapine, policijski službenik Postaje granične policije Macelj koji je tri godine zaredom bio najbrži na utrci policajaca, otkriva nam kako usklađuje svoju sportsku i policijsku karijeru, kako izgleda njegov radni dan te zašto je odabrao taj posao

“Od malih su me nogu privlačile sirene i akcijski filmovi, nisam dvojio ni sekunde prije upisa na Policijsku akademiju”

Objavljeno: 12.10.2019. ivanabelosevic

Policijski službenik Nikola Štefanić iz Krapine tri je godine zaredom bio najbrži na utrci policajaca koja se tradicionalno svake godine održava uz Dan policije na Jarunu. Nikola se, naime, u slobodno vrijeme bavi trčanjem te je do sada ostvario brojne vrhunske rezultate na natjecanjima u Hrvatskoj i šire. A ovaj skroman i samozatajan 27-godišnjak, osim što je dobar sportaš, je i pravi profesionalac i odličan policajac. Završio je Srednju školu Krapina i nakon toga upisao Policijsku akademiju. Radio je u službi dvije i pol godine, te upisao redovni Studij kriminalistike, koji je uspješno završio prije godinu dana i potom se vratio na posao. U intervjuu nam je otkrio kako je to biti policajac i s čime se sve susreće na poslu, te kako uz sve to tako dobro trči i postiže vrhunske rezultate.

Kako to da ste odlučili postati policajac?

To me zanimalo od malih nogu, uvijek kad sam vidio i čuo sirene i policajce, to mi se činilo jako zanimljivo. Isto tako, gledao sam puno akcijskih filmova, jer sam kao mali bio dosta “živ“. Kad sam nakon srednje škole saznao za natječaj s Policijske akademije, nisam dvojio ni sekunde i odmah sam se prijavio. Tako je počela moja policijska priča.

Kako izgleda vaš radni dan?

Radim na graničnoj kontroli, na Postaji granične policije Macelj. Kad dođem na posao, najprije imamo jutarnji brifing, a zatim idemo na posao, koji se sastoji od kontrole, pregledavanja sumnjivih osoba i vozila koji prolaze državnu granicu u cilju pronalaska droge, oružja i slično.

Biste li mogli izdvojiti najopasniju situaciju s kojom ste se do sada susreli?

Do sada nije bilo nekih posebno opasnih situacija, više smo puta našli veću ili manju količinu droge, to je možda bilo najzanimljivije. I mogu reći da su sve intervencije do sada glatko prolazile.

Vrlo ste uspješan sportaš. Za koji klub nastupate?

Već tri i pol godine nastupam za Trkački klub Maraton Krapina, a s obzirom na to da smo članovi Hrvatskog atletskog saveza, natječem se na prvenstvima Hrvatske i mogu reći za sad jako uspješno. Ove sam godine nastupao na više od 20 cestovnih i trail utrka u Hrvatskoj i inozemstvu. Od toga sam osam puta završio na pobjedničkom postolju, završio sam i Jahorina Ultra Trail 2019. u dužini od 69 kilometara u top 10 natjecatelja. Tri puta zaredom sam bio najbrži policajac, na utri koja se održava za Dan policije i jedini sam pobjednik te utrke, jer se ona održava unazad tri godine. Proglašen sam najboljim sportašem grada Krapine za 2017. i 2018. godinu.

Kako je to biti najbrži policajac?

Super i ponosan sam na sebe jer se moj trud isplatio. Na kraju krajeva, za to i treniram.

Kako izgleda ta utrka i koliko natjecatelja trči?

To je jedan super projekt koji je osmislila policija, jer se natječu građani i policajci. Utrka je duga jedan krug oko Jaruna, oko 6,3 kilometara, a natječe se između 500 i 600 ljudi, dok ih se inače okupi puno više jer taj dan policija ima cjelodnevni posebni program, u kojem se druže građani i policija. Tamo građani mogu porazgovarati s nama i vidjeti da smo im mi svaki dan pri ruci, na usluzi i spremni im pomoći u svakoj situaciji.

Kako se pripremate za utrke?

Treniram šest do sedam dana tjedno, uzmem eventualno dan odmora, ako baš osjećam umor i napor, tako da sam gotovo svakodnevno u treningu. Treniram uglavnom sam, praktički nemam s kime u Krapini, što je malo nezgodno, ali borim se i napredujem iz dana u dan.

Kakvi su vam daljnji trkački planovi za ovu godinu?

Ove godine ću još nastupati na Zagrebačkom i Ljubljanskom polumaratonu te prvenstvu Hrvatske u crossu. U travnju sljedeće godine planiram nastup na maratonu u Rotterdamu. Zahvalio bih svom načelniku Postaje granične policije Macelj Damjanu Vešligaju, koji me predložio za utrku i to prepoznao kao važno i uvijek mi pomogne kad radi neke utrke trebam slobodan dan. Zahvalio bih i načelniku Policijske uprave krapinsko – zagorske Darku Caru, koji je također prepoznao moje rezultate i zalaganje, te sav trud i napor, jer dajem cijelog sebe u utrkama. Zahvaljujem i cijeloj obitelji koja tolerira sve moje izostanke od kuće, s obzirom na to da gotovo nikad nisam doma, jer kad imamo slobodan dan ili sam na treningu ili na utrci. Nadam se da će se u skorijoj budućnosti u Krapini napraviti atletska staza, jer ih većinom imaju svi gradovi u Hrvatskoj i to bi Krapinu sigurno diglo na jednu višu razinu, jer bi se pojavilo još kvalitetnijih sportaša – atletičara.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba