Projekt “Volunteering Cities Transfer Network”

U Pregradi se održava dvodnevni međunarodni sastanak predstavnika sedam europskih zemalja

Objavljeno: 10.10.2019. ivanabelosevic

U Pregradi se održava međunarodni sastanak kojeg organizira Grad Pregrada kao partner na projektu “Volunteering Cities Transfer Network”, u sklopu URBACT III Programa 2014. – 2020. Osim Pregrade, sudjeluju partneri iz sedam zemalja – Arcos de Valdevez iz Portugala, Altea iz Španjolske, Altena iz Njemačke, Athy iz Irske, Radlin iz Poljske, Capizzi iz Italije i Athienou, glavni partner – nositelj projekta iz Cipra.

Uključene sve generacije

Koordinatorica projekta Marija Marjanović rekla je kako se danas i sutra održava treći sastanak u sklopu projekta.
– Prihvaćena je kružna metoda međunarodnih sastanaka, gdje se oni svaka tri mjeseca održavaju u drugoj državi, odnosno, drugom gradu partneru, gdje se razmjenjuju znanja, iskustva i vještine. U Pregradi ćemo dati osvrt na aktivnosti koje smo već odradili i našim partnerima prezentirati dobru praksu u gradu Pregradi, što se tiče samog volonterstva, međugeneracijske solidarnosti, mladih volontera, uključenosti građana i mladih osoba u život u lokalnoj zajednici, te participaciju lokalnih poduzetnika u rješavanju socijalnih problema na području grada Pregrade – istaknula je Marjanović.
Gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo je kako mu je drago što može ugostiti partnere na projektu koji dolaze iz sedam europskih zemalja.
– Radi se o jednom važnom projektu jer okuplja ljude raznih generacija. Ovdje su danas djeca iz dječjeg vrtića, ali predstavnici Udruge umirovljenika. U projekt su uključene sve naše škole, prenosit će se dobra iskustva koje mi imamo i koje imaju partneri iz ovih sedam zemalja, a kompletni troškovi su financirani iz EU fondova. Jedino kroz nekakvu razmjenu iskustva možete doći do nekakvih opipljivih rezultata, koje imamo na području obrazovanja, socijalne politike, rada s mladima, politike prema osobama treće životne dobi i ovaj projekt je dokaz toga – naglasio je Vešligaj.

Institucionalizacija volontiranja

Podsjećamo, mreža “Volunteering Cities (“Gradovi volonteri“) koristi volontiranje kako bi pristupila problemu socijalne isključenosti i siromaštva na lokalnoj razini. Fokusira se na međugeneracijsku suradnju, u sklopu koje grupe raznih dobnih skupina volontera i individualaca suočenih sa socijalnim problemima zajedno rade na održivom razvoju kvalitete života lokalne zajednice. Cilj je institucionalizirati volontiranje, dajući mu valjanost kroz pristup “odozdo prema gore“, gdje volonteri mogu odlučivati i provoditi akcije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba