PRVA U HRVATSKOJ: U blizini osnovne škole u Belcu postavljena solarna autobusna stanica tvrtke QBen

“Stanica ima dva bežična i četiri USB punjača, svoju rasvjetu, video nadzor i WiFi, a pokreće je solarna energija“

Objavljeno: 10.10.2019. Jožica Miklaužić

U neposrednoj blizini Osnovne škole u Belcu, predstavljena je i svečano otvorena solarna autobusna stanica koju je proizvela tvrtka QBen iz Zlatara. Riječ je o poduzeću koje proizvodi pametne klupe, solarne stanice te ostala prijeko potrebna ulična rješenja za svaki “smart city“.

– Riječ je o našem novom proizvodu, ovo je prva autobusna stanica ovakvog tipa u Hrvatskoj, a posebnom je čini njezina konstrukcija od galvaniziranog čelika otporna na prohrđavanje, te ostali izdržljivi materijali, poput kaljenog stakla i polikarbonata. Stanica ima dva bežična i četiri USB punjača, svoju rasvjetu i cijela stanica sve svoje funkcije obavlja zahvaljujući solarnoj energiji koju pohranjuje u svoje akumulatore. Zapremnina akumulatora iznosi 100 amper sati, pa stanica može sa svim svojim funkcijama izdržati i 10 dana bez sunca. Također ima i vlastiti WiFi, a dodatno smo ugradili video nadzor, koji u slučaju vandalizma pohranjuje video snimku na svoju memorijsku karticu. Cijena ovakve solarne autobusne stanice iznosi 34.500 kuna plus PDV – otkrio je Marko Varga, vlasnik poduzeća QBen te dodao kako zainteresiranost za njegovim proizvodima postoji, pa će tako već sljedećeg tjedna jedna solarna autobusna stanica biti postavljena u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, a ima i dosta inozemnih upita.

Sjajan proizvod

Otvorenju solarne autobusne stanice prisustvovala je i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek.

– Ovo je prva takva stanica na području našeg grada i jako smo zadovoljni, no prije svega nas najviše raduje činjenica da se radi o učeniku naše Srednje škole u Zlataru, a koji se upustio u otvaranje obrta i svoja stečena znanja iskorištava u našoj županiji. Znači, nije jedan od onih koji je odlučio napustiti Hrvatsko zagorje i Hrvatsku, nego je ostao ovdje i pokušao napraviti nekakav preokret u svom gradu. Svakako i mi u Gradu radimo na stvaranju preduvjeta kako bi nam mladi ostajali, pa je tako i narudžba ove stanice poticaj našem Marku Vargi i njegovoj tvrtki te doprinos tome da nam mladi ostanu – rekla je gradonačelnica Auguštan – Pentek.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar naglasio je da se zaista radi o jednom sjajnom proizvodu za kojeg vjeruje kako će ubrzo prijeći granice ne samo Krapinsko – zagorske županije, nego i granice Hrvatske.

Ekološki prihvatljiv

– Ovo je dokaz da u Hrvatskoj ima pametnih, mladih i kreativnih stručnih ljudi koji mogu odgovoriti izazovima današnjeg svijeta, te da možemo biti konkurentni i s ovakvim pametnim proizvodima. Bitno je napomenuti kako je riječ o ekološki prihvatljivom proizvodu. što je u današnjem globalnom svijetu izuzetno bitno – izjavio je župan Kolar te napomenuo kako će se sljedeći tjedan održati kolegij gradonačelnika i načelnika gdje će se prezentirati nova financijska omotnica te da će Krapinsko – zagorska županija u svom proračunu u 2020. godini osigurati sredstva za takve pametne projekte.

Ravnateljica Osnovne škole Belec, koja se nalazi u neposrednoj blizini novopostavljene autobusne stanice Nikolina Puklin istaknula je kako će nova stanica omogućiti učenicima sigurno čekanje prijevoza do srednje škole.

– Naši učenici jako su vezani za prijevoz s obzirom na to da smo udaljeni od većih središta. Do nedavno je ovdje stajala dotrajala kućica, gdje je bilo vrlo teško čekati autobus, a ovo je sada jedno prekrasno rješenje koje će omogućiti našim učenicima da što bezbrižnije dođu do svojih odredišta – zaključila je ravnateljica Puklin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba