POTPISAN UGOVOR S IZVOĐAČEM RADOVA: Za otprilike dva tjedna trebala bi početi izgradnja željezničko – cestovnog prijelaza u krapinskom naselju Dolac, projekt vrijedan 2,7 milijuna kuna

NA RADOST MJEŠTANA I BROJNIH POSJETITELJA HUŠNJAKOVA: Postavit će se inovativni sigurnosni uređaj, te izgraditi cesta prema naselju s javnom rasvjetom i odvodnjom

Objavljeno: 10.10.2019. zagorjeinternational

U Gradu Krapini potpisan je ugovor o izgradnji željezničko – cestovnog prijelaza preko pruge i prilaza naselju Dolac, a potom je na parkiralištu za autobuse kraj Nalazišta Hušnjakovo, gdje će se i graditi spomenuti prijelaz, održana konferencija za medije. Ugovor su potpisali gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i direktor poduzeća “Altpro d.o.o.” iz Zagreba, Zvonimir Viduka.

15 godina

– Priča oko izmještanja željezničko – cestovnog prijelaza Dolac počela je još 2004. godine. Dakle, sve to traje već 15 godina, dok su se uspjeli riješiti svi problemi oko pripreme ovog projekta, od ishođenja dozvola, rješavanja imovinsko – pravnih odnosa do financiranja projekta, pa je to razlog zašto smo odlučili sazvati press konferenciju. Iza nas su Nalazište Hušnjakovo i Muzej krapinskih neandertalaca, koji godišnje posjeti više od 100 tisuća posjetitelja, pa nastaju velike gužve, problemi u prometu i problemi dolaska do kuća stanara koji žive u ovom naselju. Nakon što smo ishodili sve potrebne dozvole, riješili imovinsko – pravne odnose i potpisali ugovor s HŽ Infrastrukturom o sufinanciranju, proveden je postupak javne nabave i izabran je izvođač radova, a to je hrvatska tvrtka Altpro. Radovi su ugovoreni u vrijednosti 2.723.000 kuna bez PDV-a, odnosno 3.403.000 kuna s PDV-om. Rok za završetak radova je 10 mjeseci od uvođenja u posao, koje se treba održati u roku od 15 dana od dana potpisivanja ugovora, a ugovor je potpisan danas. Odabran je i nadzor i sve je spremno da se krene s projektom. Postojeći ulaz ne zadovoljava ni potrebe Muzeja krapinskih neandertalaca ni potrebe mještana naselja Dolac, pa će se izgraditi osiguran prijelaz preko pruge, te cesta prema naselju Dolac s javnom rasvjetom i odvodnjom. S aspekta sigurnosti je to izuzetno važno, jer je prelaz preko pruge osiguran samo svjetlosnim signalima, bez polubranika. Postojeći prijelaz preko pruge će postati pješačka zona, koja će se za posjetitelje koji će dolaziti u Muzej osigurati labirintom i pojačat će se kvaliteta sigurnosti. Vjerujem da će radovi završiti do početka turističke sezone na Hušnjakovom – najavio je gradonačelnik.
Direktor poduzeća Zvonimir Viduka zahvalio je Gradu Krapini na ukazanom povjerenju.

Zlatna kuna

– Ove smo godine isti sigurnosni uređaj isporučili i u Salzburgu, Innsbrucku, Budimpešti, Martinu u Slovačkoj, Sarajevu, Ateni, tako da se nadam da će nam ovo biti značajna referenca. Mi smo visoko – tehnološka tvrtka i jedini proizvođač signalno – sigurnosnih uređaja u jugoistočnoj Europi. Taj uređaj je prije četiri godine bio najbolja inovacija u Hrvatskoj, a prije dvije godine je dobio Zlatnu kunu Hrvatske gospodarske komore, a ove godine, s obzirom na to da smo ga uspjeli izvesti u Kinu, dobili smo titulu najinovativnijeg izvoznika. Bavimo se sigurnosnim uređajima za željeznicu, za infrastrukturu i vlakove. Imamo puno kooperanata u Zagorju tako da će i podizvođači biti također iz lokalnog kraja, pa će se i neka sredstva koja je Grad uložio, vratiti lokalnoj zajednici. Nadam se da ćemo iduće godine kad ne bude kiše čekati turiste na ovom prijelazu – rekao je Viduka.
Na press konferenciji je bio i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, koji je rekao da je Altpro prepoznat u Hrvatskoj i inozemstvu, a radi se o poduzeće koje je prepoznalo brojne programe koje Ministarstvo provodi i čime potiče gospodarstvo.
– Ovaj uređaj će omogućiti da život na ovoj mikro lokaciji bude bolji, sigurniji i kvalitetniji – zaključio je Antonić.
Osiguranje željezničko – cestovnog prijelaza sa 75 posto financira HŽ Infrastruktura, a preostalih 25 posto Grad Krapina. Građevinske radove na prilaznoj cesti i rasvjeti također će financirati Grad Krapina. (ib, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba