REGEA dogovorila sudjelovanje talijanske regije Abruzzo u zajedničkom nastupu europskih regija na ovogodišnjoj UN Konferenciji o klimatskim promjenama u Čileu

Julije Domac: Hrvatska i Italija moraju zajedno pokrenuti inicijativu da Jadran postane more bez pogona brodova na fosilna goriva

Objavljeno: 10.10.2019. zagorjeinternational

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske još je jednom pokazala svoju povezanost na razini Europske unije, dogovorivši tako sudjelovanje regije Abruzzo u zajedničkom nastupu europskih regija na ovogodišnjoj UN Konferenciji o klimatskim promjenama u Santiagu, Čileu (COP25), koja se održava od 2. do 13. prosinca.
Riječ je o konferenciji koju svake godine organiziraju Ujedinjeni narodi, na kojoj će europske regije biti predstavljene kroz Europsko udruženje regija i energetskih agencija FEDARENE. Posebno izlaganje na Konferenciji održat će i EU Sporazum gradonačelnika (CoM), gdje je Julije Domac, ravnatelj Regee, član Upravnog odbora, a koji je sada dio globalnog Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, koji okuplja preko 10.000 gradova i lokalnih vlada širom svijeta. Zajednički nastup s talijanskom regijom Abruzzo uz više drugih europskih regija zanimljiv je i radi prijenosa znanja i iskustava u Hrvatsku. U regiji Abruzzo djeluju tri energetske agencije, a sama regija ima oko 1,3 milijuna stanovnika. Regija Abruzzo godišnje proizvodi oko 1,837 GWh iz hidroelektrana, 0,78 GWh iz fotonaponskih elektrana, a 250,98 GWh energije iz vjetroelektrana.

Povelja Pescara

Još u studenom 2016., regija Abruzzo objavila je Povelju Pescara, sporazum između Regionalnog vijeća Abruzza i tvrtki/poduzetnika kako bi se razvijao koncept održive industrije. Povelja je rezultat pet mjeseci poticajne rasprave temeljene na tematskim okruglim stolovima s poduzećima i partnerstvima sa sveučilištima i istraživačkim institutima. Održiva industrija je svako proizvodno poduzeće koje slijedi jedno ili više sljedećih područja održivosti – ekološku, gospodarsku i socijalnu. Kroz pet mjeseci razgovora zajednički su identificirali 61 uvjet održivosti, a poduzeća koja ispunjavaju ciljeve bit će nagrađena kroz smanjenje administrativnih, nacionalnih i lokalnih poreza, ekonomskih koncesija i pratećeg zakonodavstva. Do sada su u Povelji Pescare registrirana 127 poduzeća s različitim stupnjem angažmana – osnovnim, srednjim, naprednim.

Koordiniranje aktivnosti

Nakon sastanka, Domac je istaknuo važnost koordiniranja aktivnosti europskih regija i gradova na globalnoj razini, ali i prema europskim institucijama.
– Hrvatske i talijanske regije imaju dugu tradiciju, ali još i puno veće potencijale suradnje. Pripadnost istom mediteranskom krugu i zajedničko kulturno naslijeđe treba biti poticaj gospodarskoj suradnji u Europi bez granica. Vrijeme koje dolazi otvara mogućnosti za značajne investicije u čistu energiju i promet bez emisija stakleničkih plinova. Hrvatska i Italija moraju zajedno pokrenuti inicijativu da Jadran postane more bez pogona brodova na fosilna goriva, danas takva vizija postaje posve ostvariva – izjavio je Domac.
Osim dogovorenog zajedničkog nastupa na COP25 i suradnje na projektima na području energetske učinkovitosti, regija Abruzzo ući će i u Upravni odbor FEDARENE, čime će se politička komponenta djelovanja ovog uglednog europskog udruženja još ojačati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter