ŠTRAJK U ZAGORSKIM ŠKOLAMA: Profesori uglavnom borave u zbornicama ili kabinetima, a u nekim je školama ipak organizirana nastava, pa roditelji nisu ni primijetili da se štrajka. Sutra u KZŽ nema štrajka, ali zagorski sindikalni povjerenici kažu kako neće odustati:

“Ako težimo tome da budemo zemlja znanja, onda treba ulagati, ne samo u opremu, nego i u ljude”

Objavljeno: 10.10.2019. zagorjeinternational

Hrvatski obrazovni djelatnici danas su u štrajku. Ishod je to još jednog neuspjelog mirenja između predstavnika sindikata i Vlade RH, a koji je rezultirao time da većina učitelja i profesora danas sjedi u zbornicama ili kabinetima. Podsjetimo, sindikati su Vladi već prošlog tjedna predali najavu štrajka, tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova od 6,11 posto, a Vlada je ponudila povećanje dodatka od 2 posto od 2. listopada, i 2 posto od 1. lipnja 2020. godine, što je, poručili su sindikati, za njih neprihvatljivo i iz tog je razloga mirenje neuspješno završilo.
Iako je o brojevima teško govoriti, jer o svakom profesoru pojedinačno ovisi hoće li štrajkati ili ne, većina zagorskih škola u kojima djeluje Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu “Preporod”, nije radila i nije bilo nastave, odnosno, štrajka jedino uopće nije bilo u Osnovnoj školi Krapinske Toplice, no iz “Preporoda” ističu kako će se i oni pridružiti u ponedjeljak. Djelomično su radile, s malim brojem nastavnika i učenika, Srednja škola Krapina i Konjščina. U 331 podružnici “Preporoda”, od ukupno 380 u cijeloj Hrvatskoj, štrajkalo je 81 posto članova u osnovnim i 76 posto članova u srednjim školama.

Materijalni položaj

Štrajkale su, između ostaloga, i sve tri krapinske škole, ali ispred Osnovne škole “Ljudevit Gaj” doživjeli smo pomalo zbunjujuću situaciju. Roditelji učenika upravo su dočekivali svoje školarce koji su završavali s nastavom, a na pitanje ima li štrajka u toj školi, rekli su nam kako nitko ne štrajka. Čini se da nisu bili dobro obaviješteni jer smo unutra zatekli sasvim drugačiju situaciju, a Vlatka Matejaš, povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja rekla nam je kako se itekako štrajka.

– U Osnovnoj školi “Ljudevit Gaj” u štrajku je 70-ak posto djelatnika, pri čemu valja napomenuti da je dio učitelja s učenicima na terenskoj nastavi, koja nije odgođena zbog štrajka, s obzirom na to da su roditelji već prije platili te aktivnosti. Većina naših djelatnika se odazvala štrajku, raditi u školi sve je složenije i zahtjevnije, naš materijalni položaj je poražavajući i ustrajat ćemo u štrajku koliko god treba, da se izborimo za više koeficijente, za bolje plaće. Od roditelja očekujemo razumijevanje za drugačiju organizaciju nastave. Danas radi samo nužno osoblje i učenici imaju po nekoliko sati nastave, a sindikalne akcije se nastavljaju tijekom drugog tjedna, uvijek će se dan prije znati štrajkamo li ili ne, dakle, svi će biti obaviješteni. Dakle, danas je radilo nekoliko kolegica i učenici su imali četiri sata nastave, a u održavanje nastave uključila se i naša ravnateljica – otkrila nam je Matejaš.
U Srednjoj školi Krapina uglavnom prazni hodnici, tek tu i tamo pokoji učenik.
– U našoj školi brojimo oko 70 članova “Preporoda”, a štrajku se su za sada odazvala 52 člana, s time da su neki na usavršavanju, bolovanju ili nekim drugim aktivnostima. Pridružili su nam se i ljudi koji nisu članovi sindikata, za sada oko njih 25, što je, gledajući ukupan broj zaposlenika, postotak od 70 do 75 posto onih koji su u štrajku. Smatram to jednim dobrim odazivom, s obzirom na to da su nam informacije došle u zadnji čas, mnogi nisu znali ni kako se štrajka i mislim da je to jako dobar odaziv za početak štrajka. Štrajk se, naravno, neće završiti danas, ne očekujemo rješenje niti danas, a vjerojatno ni sutra, i vjerujem da ćemo s vremenom imati još više uključenih u štrajk – rekao nam je Drago Ivanović, profesor elektrotehničke skupine predmeta i povjerenik Sindikata “Preporod” u SŠ Krapina.

Dio učenika ipak je danas došao na nastavu, jer, kaže Ivanović, oni nisu mogli preuzeti odgovornost i reći učenicima da ne dolaze niti to može učiniti ravnatelj. Ipak, radi se o manjem postotku učenika.
– Po tome vidimo da i roditelji na neki način podržavaju naše stavove i vjerujem da će nas podržati svi koji drže do naše profesije – kaže Ivanović.

Prijevoz i hrana

Profesori koji ne štrajkaju, ipak ne održavaju nastavu, jer je to teško učiniti s tako malim brojem učenika u razredu. Ali učenicima boravak u školi nije zabranjen, a osmišljeni su i neki sadržaji za njih. Svi profesori su također u prostorima škole, ne održavaju nastavu, ali se bave nekim drugim aktivnostima i poslovima.
– Drago mi je što su se svi sindikati ujedinili u namjeri da dobijemo povećanje plaća i smatram da ovakve aktivnosti pokazuju sav smisao sindikalnog organiziranja. Moramo djelovati svi zajedno jer samo tako možemo nešto postići. Naš položaj nije najbolji, ali uvijek polazimo od toga da radimo posao koji volimo. S obzirom na težinu posla, mislim da bismo trebali biti bolje plaćeni i da su naši zahtjevi ono minimalno što očekujemo od ove države. Ako težimo tome da budemo zemlja znanja, onda treba ulagati, ne samo u opremu, nego i u ljude, kako bi bili motivirani, radili bolje i dali sve od sebe – zaključuje sindikalni povjerenik u SŠ Krapina.
Štrajkalo se i u OŠ Belec.
– U našoj školi se također održava štrajk, međutim, svi su učenici zbrinuti, za njih je organiziran prijevoz i prehrana, dakle, što se tiče učenika, nema nikakvih zapreka da oni danas budu u školi jer nama su prvenstveno bitni oni, a tek onda sve ostalo – rekla je ravnateljica OŠ Belec Nikolina Puklin.

Među rijetkim školama u kojima se danas nastava održavala redovno, je Srednja škola Pregrada.

– Dio naših djelatnika je u štrajku, ali smo se uspjeli organizirati da se nastava normalno održi, radi naših učenika – rekla nam je ravnateljica škole Vilmica Kapac.
Nastava će se u svim školama u Krapinsko – zagorskoj županiji sutra održavati, a štrajkaju Splitsko – dalmatinska, Dubrovačko – neretvanska, Varaždinska i Međimurska županija. Štrajk je u KZŽ, najavili su iz “Preporoda”, na rasporedu ponovno u ponedjeljak, a uz KZŽ, štrajkat će Zagrebačka, Virovitičko – podravska, Koprivničko – križevačka i Bjelovarska županija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba