MEĐUNARODNI MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE: Ispred OB Zabok, saborska zastupnica Marija Puh organizirala konferenciju pod nazivom “Prevencijom do zdravlja”

“Majke, bake, prijateljice, žene, odazovite se na Nacionalni program prevencije i idite na redovite godišnje preglede”

Objavljeno: 09.10.2019. ivanabelosevic

Ispred Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, održana je konferencija “Prevencijom do zdravlja“, koju je organizirala saborska zastupnica Marija Puh te predsjednice Foruma žena Stranke rada i solidarnosti na razini Krapinsko – zagorske županije Valentina Presečki, povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke.

Treći po smrtnosti

Presečki je tom prilikom istaknula kako se tzv. Ružičasti listopad obilježava kako bi se svim ženama, ali i muškarcima, reklo nešto o raku dojke, koji je po smrtnosti, treći u Republici Hrvatskoj.
– Drage žene, prevencija, osviještenost, samopregledi i ultrazvuci su jako važni. Moram istaknuti kako smo u subotu održale jednu jako uspješnu akciju u kojoj smo dijelile ruže i popričale s 500-tinjak žena. Neke od njih su imale iskustva s tom vrstom bolesti, a neke su bolesne i nadaju se ozdravljenju. Mi smo im u svemu jako velika podrška i želimo ih potaknuti da brinu o sebi – naglasila je Presečki.

Ambasadorica akcije “Sve za nju“ Marija Puh kazala je da je ulogu ambasadorice prihvatila bez razmišljanja, jer smatra da je prevencija jako važna.

– Ako ponovimo nešto 10 puta, smatram da će 11. puta ženama ući u uho i shvatit će. Ja sam, nažalost, na vlastitoj koži doživjela kako je to kad saznaš jako lošu dijagnozu i kako je to kad si suočen sa strahom što će biti, ali na sreću tadašnja prognoza doktora je bila kriva i deset godina je prošlo od kad je mojoj mami dijagnosticirana jedna vrsta tumora. Tog sam dana shvatila koliko je bitno da žene misle o sebi i idu na redovite godišnje preglede, jer znam da je mojoj mami sve drugo uvijek bilo važnije. Sve godine brinula je o zdravlju djece, o poslu i svemu drugome, a za sebe je uvijek rekla: “Ja stignem” i “Budem”. Uključile smo se u Ružičasti listopad s ciljem da više puta govorimo o raku dojke i ako barem do 10 posto žena dođe naša poruka, da odu na ultrazvuk ili naprave samopregled i ako samo jedna od njih shvati da se nešto događa i da s njezinim organizmom nešto nije u redu, mislim da smo svoj uspjeh postigle – rekla je Puh.

Sigurnost doma

– Apeliram na medije i sve ostale ljude da ponavljaju koliko je važna prevencija. Pozivam sve majke, bake, prijateljice, žene da vode brigu o sebi i da se odazovu na Nacionalni program prevencije, a one koje su mlađe od 50 godina, da odu na redovite godišnje preglede, jer se rak može otkriti i samopregledom u pet minuta u sigurnosti svog doma – pojasnila je Puh te dodala kako u Republici Hrvatskoj godišnje za rak dojke sazna 2500 žena, od čega ih oko 800 nije izlječivo.
– U radno sposobnoj dobi do 65. godine, od raka je smrtnost, nažalost, jako velika i zbog toga je važno da žene vode brigu o sebi i prije 50. godine – zaključila je Puh.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba