Delegacija iz Kazahstana u obilasku donjostubičkog poduzeća Frassinox Božić, specijaliziranog za proizvodnju i servis opreme u prehrambenoj, kemijskoj i farmaceutskoj industriji

“Zanima nas hrvatsko iskustvo prelaska na europske standarde i kako ste u tako kratkom roku postigli odlične rezultate na području sigurnosti hrane i kvalitete mlijeka“

Objavljeno: 05.10.2019. ivanabelosevic

U posjetu Republici Hrvatskoj boravila je delegacija Republike Kazahstan, kojoj je cilj naučiti više o europskim standardima proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, pa su, među ostalim poduzećima, farmama i institucijama, posjetili i poduzeće Frassinox Božić u Donjoj Stubici, koje je specijalizirano za proizvodnju i servis opreme u prehrambenoj, kemijskoj i farmaceutskoj industriji. Među glavnim djelatnostima ističu se izrada i montaža proizvodnih linija u mliječnoj industriji, projektiranje tehnoloških procesa, automatizacija strojeva i procesa, projektiranje i izrada elektroormara, proračun i izrada konstrukcija, izrada i montaža cjevovoda i komponenti iz nehrđajućih čelika i rezanje vodenim mlazom.

Povećati trgovinske odnose

U pratnji delegacije iz Kazahstana bili su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, saborski zastupnik Žarko Tušek i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić. Majdak je rekao kako je jedan od ciljeva ove suradnje povećanje vanjsko – trgovinske razmjene dviju država, pa će biti potpisani i određeni memorandumi. Antonić je kazao kako je ovo prilika da se dogode i određeni poslovi jer su gosti u Hrvatsku došli učiti, dok je Žarko Tušek zahvalio svima koji su radili na ovom dolasku i uvjeren je da je ovo prilika da se hrvatski poljoprivrednici i proizvođači nađu na kazahstanskom tržištu. Kroz proizvodne pogone goste je proveo vlasnik poduzeća Marijan Božić, koji im je prezentirao proizvodni program. Zadovoljan viđenim bio je i Vladimir Kaželjnjikov, predsjednik Udruge mljekara Kazahstana, koji je rekao kako su došli u sustavu ozbiljne delegacije koja predstavlja i javni i državni sektor, te da prouče iskustvo Hrvatske po prijelazu s običnih na europske standarde kvalitete i sigurnosti hrane, prije svega mlijeka i mliječnih proizvoda.

Zadovoljstvo viđenim

– Kazahstan se danas nalazi otprilike u istoj situaciji u kojoj je Hrvatska bila 2004. godine, kad je počela proces pristupanja Europskoj uniji i usklađivanja standarda. Mi prelazimo na tehničke standarde carinske unije, koju ujedinjava pet država bivšeg Sovjetskog saveza i zanima nas vaše iskustvo te kako ste vi prešli na europske standarde i u tako kratkom roku postigli odlične rezultate, što se tiče sigurnosti hrane i kvalitete mlijeka. Zbog toga su s nama u delegaciji i predstavnici gospodarstva i Ministarstva zdravlja i poljoprivrede te različitih udruga, tako da možemo sa svih strana pogledati  situaciju. To je bio cilj našeg putovanja i zadovoljni smo viđenim – naglasio je Kaželjnjikov.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba