“DAJTE MI DA OSJETIM!”: Do 14. listopada provodi se humanitarna akcija s ciljem opremanja kabineta za ranu intervenciju COO-a u Krapinskim Toplicama. Inicijatorica ove lijepe priče je Topličanka Mirta Kuštan, koja je 2015. godine predstavljala Hrvatsku na svjetskom izboru Miss Universe

MISSICA VELIKOG SRCA: Izrazito mi je važno pomoći svoj djeci. Uključite se jer vama je potrebna sekunda, a njima ćete uljepšati cijeli život

Objavljeno: 05.10.2019. Jelena Jazbec

U ponedjeljak je započela provedba humanitarne akcije “Dajte mi da osjetim!”, namijenjena Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, točnije, djeci s teškoćama u razvoju, čiji je cilj opremiti kabinete za ranu intervenciju specijalnom didaktičkom opremom. Akcija traje do 14. listopada, a mogu je podržati i građani svojim donacijama. Teško je i zamisliti kako je to živjeti kada ne čujete zvukove u svojoj okolini, ne možete pomirisati bakine kolače ili pravilno vidjeti svoje najdraže, odnosno, kada ne možete osjetiti svijet oko sebe. Tako je, nažalost, mališanima s teškoćama u razvoju iz Krapinsko – zagorske županije, ali i šire, koji nemaju pravovaljanu i dostupnu javnu uslugu rane intervencije.
Socijalna usluga rane intervencije sastoji se od multidisciplinarnih postupaka koji se provode od rođenja do šeste godine života djeteta. Oni osiguravaju zdravlje i dobrobit djeteta, probleme u razvoju svode na najmanju moguću mjeru, uklanjaju postojeće ili novonastale poteškoće, sprječavaju funkcionalno propadanje te omogućavaju lagodnije funkcioniranje cijele obitelji. Djeca kojoj je potrebna usluga rane intervencije, suočena su prije svega sa senzoričkim oštećenjima. To su uglavnom teškoće primanja informacija putem senzornih ulaza (vida, sluha, njuha, okusa, opipa i vestibularnog osjeta) iz čega proizlaze oštećenje vida, oštećenje sluha, gluho – sljepoća, gustativno oštećenje (okus), olfaktorno oštećenje (njuh) i poremećaji u obradi taktilnih osjeta (dodir, duboki osjet i vestibularne poteškoće – poteškoće kretanja i ravnoteže). Zato im je potrebna multidisciplinarna terapija – rano dijagnosticiranje problema, izrada individualnog plana rehabilitacije, edukacije i savjetovanja roditelja, u kojoj moraju sudjelovati razni stručnjaci. No, rana intervencija nadilazi granice rada isključivo u profesionalnoj okolini jer nužno podrazumijeva uključivanje obitelji u sam program i njihovu zajedničku prilagodbu, učenje, trud i rad. Djeci s takvim poteškoćama onemogućeno je, u potpunosti ili djelomično, funkcioniranje u zajednici, zbog otežane komunikacije, osjeta i kretanja, kao i bezbrižan suživot s obitelji.

Simbolični doprinos

S ciljem osiguravanja sredstava za opremanje nadležnog Centra te što boljih uvjeta za odrastanje, Rotaract klub Zagreb Gradec pokrenuo je spomenutu humanitarnu akciju, no, zanimljivo je da iza svega stoji 27-godišnja Mirta Kuštan, koja je 2015. godine predstavljala Hrvatsku na svjetskom izboru Miss Universe 2015. godine, a danas je asistentica na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Upravo je ona inicirala ovu humanitarnu akciju.
– Dolazim iz Krapinskih Toplica, pa sam upravo zato možda lakše uvidjela da je Centru zaista potrebna pomoć. Izrazito mi je važno pomoći svoj djeci i dovesti potrebna sredstva “doma” i zato sam inicirala pokretanje ove humanitarne akcije, kako bismo opremili Centar i budući kabinet rane intervencije posebnom didaktičnom opremom. Ovim putem pozivam sve građane dobre volje da doniraju te makar i simboličnim doprinosom pomognu u opremanju Centra. Tako ćemo zajedno mališanima i njihovim roditeljima osigurati sretnije i mrvu bezbrižnije djetinjstvo – kaže Mirta, inicijatorica i voditeljica projekta.
U Krapinsko – zagorskoj županiji ne postoji usluga rane intervencije na javnoj razini, dostupna svima i bez potrebe plaćanja naknade, a broj djece kojoj je ona potrebna, raste svakim danom. Ujedno, ovom je inicijativom cilj i osnažiti Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, kako bi mogao zauzeti pregovaračku poziciju prema Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te postao prva javna institucija koja bi pružala uslugu svim potrebitim stanovnicima županije i njene okolice. Centar je već samostalno uložio resurse u obrazovanje stručnjaka koji provode program rane intervencije, a trenutno treba pomoć u prikupljanju sredstava koja će im omogućiti kupovinu specijalne didaktičke opreme za opremanje interaktivnog prostora kabineta za ranu intervenciju.
– Usluga rane intervencije nam je zaista dala nadu. Pomoću usluga smo se zaista brzo digli i počeli stabilno funkcionirati. Vrijeme provodimo igrajući se i ispunjavajući razno razne zadatke za koje je moje dijete pokazalo veliki interes, a opremanje Centra potrebnom opremom bi nam uvelike pomoglo, kao i svoj drugoj djeci i roditeljima koji se nalaze u istoj situaciji – rekla je majka jednog od mališana koji pohađa program rane intervencije u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.

Izazov i odgovornost

I ravnatelj Centra Antun Zupanc poziva građane da postanu dio ove lijepe priče.
– Djeca s poteškoćama u razvoju žele osjetiti svijet kao i svi, ali bez adekvatne opreme i pomoći neće imati priliku za razvoj. Pred nama je velik posao pun izazova i odgovornosti, stoga se u ime djece, njihovih obitelji i u svoje osobno od srca zahvaljujem organizatoru i svim donatorima na ukazanom povjerenju i želji da sudjeluju u izgradnji bolje budućnosti za sve mališane s teškoćama u razvoju – istaknuo je Zupanc.
Pružiti mališanima mogućnost da se razvijaju barem približno jednako kao njihovi vršnjaci, moguće je uplatom donacije na broj računa: HR9323600001502574383, pozivom na broj 060/950 – 950 ili jednostavnom donacijom na mrežnim stranicama akcije: dajmoimdaosjete.org.
– Vama je potrebna sekunda, a njima ćete uljepšati cijeli život. Hvala vam! – poručuju inicijatori akcije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba