“Zahvala jeseni“ koja se ovog vikenda održava u Klanjcu uz nastupe Crvene Jabuke, The Frajli i KUD – ova donosi i veliki sajam starih zanata i domaćih proizvoda, ulične zabavljače te bogatu ugostiteljsku ponudu

“Atmosfera koju Klanjec može stvoriti, pozivnica je svima onima koji jednom dođu, da se vrate ponovo“

Objavljeno: 05.10.2019. zagorjeinternational

U Klanjcu traje trodnevna, 18. po redu kulturno – turistička manifestacija “Zahvala jeseni u Klanjcu“, koja je započela jučer održavanjem kulturno – glazbenog programa “Klanjec, moj grad“. Manifestacija je nastavljena i danas tradicionalnim susretom kulturno – umjetničkih društava i glazbenih skupina “Zapjevaj i zapleši u kraju Lijepe Naše“ te svečanošću otvorenja manifestacije na središnjem klanječkom trgu.

Osamnaestu “Zahvalu jeseni u Klanjcu” otvorio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.

Grad kulture

– Grad Klanjec se brendira kao mjesto kulturnog turizma i kroz ovu manifestaciju on širi svoju turističku ponudu. Svake godine do sada ovdje su dolazili različiti izvođači iz drugih država i mislim da će ta tradicija opstati, što je dobro za ovaj kraj i Krapinsko – zagorsku županiju, jer ovdje se prikazuju tradicionalni običaji, a isto tako, u Zagorju se uvijek može dobro i pojesti i popiti – rekao je Hajdaš Dončić.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik  Klanjca Zlatko Brlek.

– Upravo smo službeno otvorili manifestaciju, iako je ona počela već sinoć otvorenjem dviju izložbi, jer Klanjec je prije svega grad kulture. “Zahvala jeseni“ manifestacija je koja se iz godine u godinu nadograđuje. Počeli smo vrlo skromno s jednim štandom naših vinara, a danas smo prešli granice grada Klanjca, Krapinsko – zagorske županije i Hrvatske, pa je tako u protekle četiri godine ovdje bila “čitava Europa“, imali smo goste iz mnogih europskih zemalja. Ova manifestacija prije svega turistički puno pridonosi samom Klanjcu i ovom kraju, jer ljudi koji jedanput dođu u Klanjec oni se obično još koji put vraćaju – rekao je Brlek.

Nezaobilazni gost manifestacije je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je naglasio kako mu je velika čast pozdraviti sve okupljene kod njega doma, u Klanjcu.

– Jesen je u Krapinsko – zagorskoj županiji bogata raznim manifestacijama, a jedna od njih je svakako “Klanječka jesen“. Krenuli smo skromno, sami za sebe, a danas je to jedna ozbiljna manifestacija koja se četiri godine za redom provodila kroz projekt “Europa za građane“. Bitno je isto tako da dajemo mogućnost našim domaćim OPG – ovima da prezentiraju svoje proizvode i da kulturnim programom na neki način stavimo Klanjec na kartu turizma, jer na karti kulture se nalazi već odavno  – rekao je župan Kolar te dodao kako atmosfera koju Klanjec može stvoriti,  je pozivnica svima onima koji jednom dođu, da se vrate ponovo.

Ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin istaknula je kako sama manifestacija ima i gospodarski karakter.

Tradicijski zanati

– Tradicijskim sajmom želimo poticati naše klanječke OPG – ove, kao i općenito zagorske i one zagrebačke županije da izlože i promoviraju svoje proizvode i svoju ekološku proizvodnju. Posebno nas zanimaju tradicijski zanati, da i njih očuvamo s obzirom na to da ih je sve manje. No, svakako nam je glavni cilj njegovati obiteljsku atmosferu manifestacije jer ona je prvenstveno zamišljena kao druženje Klanjčana i njihovih prijatelja nakon berbe – zaključila je Horvatin.

Sutrašnji program počinje u 11 sati, kada će u župnoj crkvi biti proslavljena sveta misa zahvalnica. Od 15 sati na središnjem trgu održava se glazbeno – plesni program Dječjeg vrtića “Kesten“, dječjeg folklora KUD – a “Antun Mihanović“ i mažoretkinja Dubrovčan. U 17 sati na rasporedu je otvorenje izložbe “Budući klanječki kipari izlažu“ u studiju Galerije A. Augustinčića, a u 19 sati koncert grupe The Frajle.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba