DANAS JE ZADNJI DAN: Do sada pristiglo rekordnih 3706 prijava za subvencionirane stambene kredite

U TIJEKU JE OBRADA PRISTIGLIH ZAHTJEVA: Prosjek godina prijavitelja je 33, najstariji ima 44, a najmlađi 20 godina

Objavljeno: 04.10.2019. zagorjeinternational

S današnjim danom zatvaraju se prijave za subvencionirane stambene kredite, a ove godine srušen je rekord. U Agenciju za pravni promet i nekretnine (APN) do sada je pristiglo 3706 prijava mladih, koji uz pomoć države na povoljniji način žele riješiti svoje stambeno pitanje, a prijave će se prikupljati još danas. Ovo je demografska mjera, poručuju iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, kojom se mladima želi pomoći da ostanu i svoju obitelj osnuju u Hrvatskoj.

Rastući interes

– Imamo najveći broj prijava do sada, a mladi se još danas mogu prijaviti, tako da očekujemo da će ova brojka još narasti. Ovo je najbolji dokaz da su mladi prepoznali mjeru i da im je korisna, jer interes ni nakon trećeg poziva ne jenjava, već raste. Nama je ovo poticaj da nastavimo dalje s ovom mjerom. To nisu samo brojke, to su mladi ljudi, mlade obitelji u kojima se čuje dječji smijeh. U obiteljima koje su dobile subvencije, u prva dva poziva rođeno je više od 850 djece – poručio je ministar Štromar.
Već ovog utorka nadmašen je prošlogodišnji broj prijava, a zbog velikog interesa i molbi mladih, rok je bio i produžen. Trenutno u APN-u traje obrada pristiglih zahtjeva, a prema do sada obrađenim zahtjevima, prosjek godina prijavitelja je 33. Najstariji ima 44 godine, dok najmlađi ima svega 20 godina.
– Ograničenja broja subvencija nema i svi koji su predali valjanu dokumentaciju, dobit će subvencije, a za one koji ove godine nisu našli odgovarajući stan ili kuću za ovaj rok prijava, moći će to učiniti dogodine, u ožujku i rujnu 2020. Definiranim terminima želimo građanima omogućiti bolje planiranje kada je rješavanje stambenog pitanja posrijedi. Pozivam mlade ljude da se i iduće godine pridruže tisućama onih koji su uz pomoć subvencioniranih kredita riješili svoje stambeno pitanje – kazao je ministar Štromar.

Kreditne institucije

U protekle dvije godine, više od 5300 mladih dobilo je subvencije, a do kraja sljedeće godine više od 20 tisuća mladih obitelji imat će svoj dom zahvaljujući subvencijama i programu “Put do stana“. Subvencija se produljuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a ove godine izglasane su i izmjene Zakona kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. Ove godine odabrano je ukupno 12 kreditnih institucija koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 posto, najniže do sada.
Ministar je podsjetio i na program poticane stanogradnje (POS), u koji je do sada uloženo više od četiri milijarde kuna. Mladi po tom programu imaju mogućnost kupiti stan po cijeni kvadrata manjoj od tržišne, a dobivaju sigurnost i kvalitetu izgradnje. Po njemu je do sada izgrađeno 8276 stanova, u pripremi je još tisuću, ponajprije u mjestima u kojima raste turizam. Sve to spada u stambenu politiku koju provodi Ministarstvo graditeljstva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter