Na Sjednici Savjeta mladih, zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek prezentirala projekte za mlade koji se već realiziraju ili će se u bližoj budućnosti realizirati na području grada

“Biciklističkom rutom ‘BRZO’ povezat ćemo Zabok i Oroslavje, a gradit ćemo i kulturno – edukativni urbani vrt kraj Regeneracije”

Objavljeno: 04.10.2019. Jožica Miklaužić

U zabočkoj Gradskoj vijećnici, u četvrtak je održana deveta sjednica Savjeta mladih grada Zaboka, na kojoj je zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek prezentirala projekte koji se provode ili će se provoditi na području grada.

Potrebe mladih

– U kolovozu smo se prijavili na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, “Lokalni i regionalni programi za mlade”, s obzirom na to da nam uskoro istječe naša aktualna strategija. Projekt smo nazvali “Zabok za mlade – zajednica po mjeri mladih“, a trajat će 12 mjeseci te ćemo uključiti 1200 mladih, otprilike 570 muškaraca i 630 žena. Sudjelovat će isto tako 13 volontera te kao partneri projekta naše tri srednje škole i Udruga Regenerator. Cijeli projekt je vrijedan 141 tisuću kuna, od čega 93 tisuće kuna sufinancira Ministarstvo, a ostatak sredstava financira se iz proračuna grada. Cilj nam je podizanje svijesti mladih i organizacija civilnog društva o potrebama mladih u Zaboku i aktiviranje mladih, te njihovo upućivanje u proces donošenja odluka – objasnila je Đurek.

Krapinsko – zagorska županija i Grad Zabok odabrani su za sudjelovanje u projektu strateškog partnerstva Europe Goes Local, najvećem europskom projektu na području rada s mladima, koji se provodi uz financijsku potporu programa Erasmus+.

– Projekt će uključenim jedinicama regionalne i lokalne samouprave pružiti višemjesečnu stručnu podršku pri uspostavljanju i unaprjeđenju lokalnih sustava rada s mladima, prilagođenu individualnim potrebama svake jedinice regionalne i lokalne samouprave – kazala je Đurek te dodala kako je voditeljica projekta Martina Šarić.
Projekt na koji su u Zaboku iznimno ponosni, je i Biciklistička ruta Zabok – Oroslavje, na kojem se radilo cijelog ljeta.
– Riječ je o biciklističkoj ruti dužine 5200 metara, kojom ćemo povezati Oroslavje i Zabok, a vrijednost projekta je 14 milijuna kuna. Time ćemo povećati kvalitetu kretanja stanovništva, smanjiti promet na području grada, a samim time i emisiju CO2, odnosno, zagađenje te devastaciju okoliša – naglasila je Đurek.
Nadalje, u planu je i  “reGARDEN“ – urbani vrt. On će se financirati isključivo sredstvima iz gradskog proračuna. Glavni cilj projekta je uređenja kulturno edukativnog urbanog vrta reGARDEN. Projektom se predviđa aktiviranje područja i stvaranje novih sadržaja, a rješenjem se predviđa izvedba nekoliko kvadratnih polja u parteru s različitim sadržajima za aktivnosti na otvorenom.

Sadnja drveća

Na sjednici je bilo riječi i o akciji “Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj“, čiji je glavni cilj potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala. Grad Zabok priključit će se akciji te je podržati darovanjem drveća za sadnju Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba