“Četvrt stoljeća poslije – ratni put 103. brigade HV-a”

ZAGORSKI BRANITELJI U OGULINU I JOSIPDOLU: Obišli mjesta koja su branili 1994. godine

Objavljeno: 02.10.2019. JJ

Udruga veterana 103. brigade HV-a, u sklopu programa “Četvrt stoljeća poslije – ratni put 103. brigade HV-a”, prošlog je petka i subote posjetila grad Ogulin i općinu Josipdol, odnosno, položaje koje su tijekom 1994. godine držali pripadnici ove brigade, od 31. svibnja do 2. listopada. Ovo dvodnevno putovanje poklopilo se s obilježavanjem 25 godina od boravka tadašnje 1. pješačke bojne na Maloj Kapeli.

Slovenski kolege

Uz članove Udruge, u posjetu Ogulinu i Josipdolu bile su i supruge branitelja, djelatnici Odsjeka za poslove obrane na čelu s voditeljem Darkom Kuceljom, partneri u projektu – članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnice Krapinsko – zagorske županije na čelu s potpredsjednikom Josipom Horvatinom, direktorica RHZK Tanja Gregurović, pravnik u Centru za psihosocijalnu pomoć MHB Mladen Gregurović, kao i delegacija Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Področno območje Šmarje pri Jelšah, na čelu s umirovljenim majorom SV-a Antonom Šturbejem, predsjednikom ZVVS-a Področno območje Šmarje pri Jelšah.
Udruga domaćin bila je Udruga veterana 143. brigade HV-a Ogulin, na čelu s predsjednikom Milanom Poljakom. Zagorci su zajedno sa svojim slovenskim kolegama, uz prisustvo gradonačelnika Ogulina Damira Domitrovića i njegovih suradnika, u pratnji župnika te članova Udruge veterana 143. brigade HV-a, položili vijenac i zapalili svijeće.

Selo Modruš

Posjetili su i zavičajni muzej, u kojem se nalazi ratna soba 143. brigade HV-a, te novoimenovani Trg generala Petra Stipetića, rođenog Ogulinca, koji je ostavio neizbrisiv trag u ratnom putu 103. brigade HV-a. Zagorski branitelji su, kažu, posebno emotivno doživjeli posjet selu Modruš, točnije, lokaciji šumarske kuće u tom selu, gdje je za vrijeme njihovog boravka na Maloj Kapeli bilo zapovjedništvo bojni i pristožerne postrojbe. Kuća i gospodarski objekt su izgorjeli, pa su naišli samo na temelje. Po povratku u Josipdol, uslijedio je posjet crkvi u podnožju ruševina utvrde Modruš, a u prisustvu načelnika Josipdola Zlatka Mihaljevića i njegovih suradnika, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulim braniteljima općine Josipdol.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba