Obilježava se Međunarodni dan starijih osoba, koji je u Donjoj Stubici i Zaboku posebno posvećen korisnicima projekta “MIPOS – Mi POmažemo Starijima”

U Donjoj Stubici korisnike razveselili mališani iz vrtića, a u Zaboku za njih organizirano besplatno šišanje

Objavljeno: 01.10.2019. JM

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica u prostorijama Stub–kluba organiziralo je druženje uz program Dječjeg vrtića “Bubamara”, a posjetiteljima je bila omogućena i besplatna provjera tlaka i šećera.

Veseli program

– Već tradicionalno, 11. godinu zaredom, Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica zajedno s Dječjim vrtićem “Bubamara” obilježava ovaj Međunarodni dan starijih osoba, na način da djeca iz vrtića pripreme veseli program, razgale duše naših djedova i baka i tako im zahvale za svu ljubav i pažnju koju im daruju. Cilj je skrenuti pozornost svima koji su relevantni i donose politike na globalnoj i lokalnoj razini da prepoznaju specifične potrebe osoba starije dobi. Moto ovogodišnjeg obilježavanja ovog dana je putovanje prema dobnoj jednakosti i zdrav i aktivan život za starije osobe – rekla je Ana Breber–Kucelj, ravnateljica GDCK-a Donja Stubica.
Događanju je prisustvovala i Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika Zaboka i voditeljica projekta “MIPOS – Mi POmažemo Starijima”, koja je istaknula kako ovaj dan obilježavaju s korisnicima i djelatnicama zaposlenima na projektu.
– U Donjoj Stubici projekt MIPOS zapošljava 10 žena koje brinu o 50 korisnika te je riječ o našem drugom po veličini projektnom partneru. Sam projekt je vrlo važan, ne samo za Donju Stubicu i Zabok, nego i za cijelu Krapinsko – zagorsku županiju jer smo u programu “Zaželi“ najveći projekt u Republici Hrvatskoj po broju korisnika. Naime, brinemo o njih 313, a zaposlili smo 55 žena. Uz Grad Zabok, kao nositelj projekta, tu je i 16 jedinica lokalne samouprave, zatim tri Gradska društva Crvenog križa, dvije udruge, dva centra za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje – otkrila je Đurek.
O važnosti projekta MIPOS govorio je i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.

Devet milijuna kuna

– Projekt od preko devet milijuna kuna izuzetno je vrijedan u financijskom smislu, ali je i iznimno vrijedan u pogledu toga koliki je broj žena u nepovoljnom položaju putem njega zaposleno, a ono najvažnije jest da naši stariji, osobe treće životne dobi, imaju nekog s kime mogu popričati i tko im može pružiti sve vrste pomoći koje su im potrebne. U današnjem tempu života, nažalost, sve manje imamo vremena za starije i nemoćne osobe, tako da je ovaj projekt zaista hvalevrijedan. Moramo se zahvaliti i Crvenom križu Donja Stubica i Gradu Zaboku kao nositelju projekta, koji sve to gura financijski i organizacijski, jer bez njih bi taj projekt bio potpuno nezamisliv – rekao je Gospočić.
Međunarodni dan starijih osoba obilježen je i Zaboku, u organizaciji GDCK-a Zabok. Uz pomoć volonterke Jasenke Hranić, organizirana je akcija besplatnog šišanja za starije osobe, u kojoj su također prvenstveno sudjelovali korisnici projekta MIPOS.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba