POVIJESNI DAN ZA ZAGORJE: Počela nova akademska godina na Veleučilištu Hrvatsko zagorje Krapina – zbog besplatnih kvota, ove se godine upisalo četiri puta više redovnih studenata

MARIJA PUH: Prošli smo kroz trnje i koprive da bi Veleučilište postalo državno, sada je potrebno osluškivati tržište rada i studente

Objavljeno: 01.10.2019. JJ

U ponedjeljak je u Srednjoj školi Krapina svečano obilježen početak nove akademske godine Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, koje djeluje u prostorima SŠ Krapina. Značajan je to događaj za čitavu Krapinsko – zagorsku županiju, s obzirom na to da su po prvi puta ove godine, nakon što je odlukom Vlade RH donesenom u lipnju Veleučilište postalo državno, otvorene kvote za besplatno studiranje.
Dekan Veleučilišta Nenad Sikirica tom je prilikom istaknuo kako je vrlo zadovoljan ovogodišnjim upisima jer je upis redovnih studenata bio gotovo četiri puta veći nego prošle godine, pa se tako u dva upisna roka upisalo stotinjak studenata, a treći upisni rok još traje od 1. do 10. listopada.

Poželjno mjesto

Prisutne su pozdravili prvi dekan krapinskog Veleučilišta Antun Presečki, zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, koji je istaknuo kako su, uz Krapinsko – zagorsku županiju i Grad Krapinu, najzaslužniji za to da Veleučilište postane državno, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te saborski zastupnici Žarko Tušek i Marija Puh.

Marija Puh je također komentirala početak nove akademske godine na VHZK-u.
– Jučerašnji je dan bio povijesni dan za Zagorje jer naši studenti po prvi puta imaju mogućnost besplatnog studiranja u svojoj županiji i to je ono za što smo se godinama borili u Zagrebu. Sada napokon više nismo jedina hrvatska županija koja nema besplatne kvote. Vidimo da je broj upisanih studenata porastao, što znači da bi vjerojatno i prije više studenata studiralo u Krapini da su imali tu mogućnost, no, nažalost, nikad nije bilo te političke hrabrosti i jakosti da se donese takva odluka. Žalim samo zbog toga što se s time nije krenulo ranije jer smo sredstva u iznosu od 4,1 milijuna kuna osigurali u proračunu Republike Hrvatske za cijelu 2019. godinu, a sada ćemo dobiti samo nekih dva milijuna kuna, pa su svi osnivači Veleučilišta, koji su godinama držali Veleučilište na životu, na neki način kažnjeni i moraju snositi troškove za funkcioniranje Veleučilišta do srpnja, kada je konačno donesena odluka o prijenosu osnivačkih prava – istaknula je Puh te pozvala vodstvo Veleučilišta da se u budućnosti posveti tome da VHZK postane moderno i poželjno mjesto za studiranje.

Nova ponuda

– Smatram da je sada najvažnije da vodstvo fakulteta osluškuje tržište rada i da se razmisli o tome je li našim studentima, uz ova tri ponuđena smjera i programa, potrebno ponuditi i nešto novo, ili malo preoblikovati postojeće programe. Jer da bi sva ova borba oko Veleučilišta imala smisla, ne smije se dogoditi da ono postane nepoželjno od strane studenata zato što im neće pružati edukaciju, smjerove i znanja koja su njima potrebna u budućnosti. Apeliram na vodstvo da ne budu poslušnici i da se ne zadovoljavaju isključivo onime što dobivaju iz Zagreba, već da budu glasni i izbore se da imamo najvišu razinu kvalitete studiranja u Zagorju. Prošli smo kroz trnje i koprive i bilo bi šteta da sve padne u vodu jer se ne slijede trendovi koje tržište rada, ali i sami studenti, zahtijevaju – zaključila je Puh.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba