SKUP, NEVIDLJIV, ALI KORISTAN POSAO: Na području grada Krapine, počela je nova katastarska izmjera za naselja Velika Ves i Gornja Pačetina te dio Donje Pačetine, u potpunosti besplatna za građane

KLJUČ USPJEHA JE ODAZIV GRAĐANA: “Ljude najprije pozivamo da obilježe međe, a u slučaju da oni to ne znaju, mi ćemo im pomoći u tome”

Objavljeno: 01.10.2019. Jožica Miklaužić

U prostorijama Gradske vijećnice Krapine, održana je konferencija za medije na temu svečanog otvaranja radova na novoj katastarskoj izmjeri za naselja Velika Ves i Gornja Pačetina te dio Donje Pačetine. Naime, Grad Krapina, nakon što su provedene dvije katastarske izmjere na području grada i to za katastarsku općinu Donja Šemnica i Krapina Jug, nastavlja s izmjerama u zajedničkom projektu s Državnom geodetskom upravom, a s ciljem sređivanja katastra nekretnina i zemljišnih knjiga.

Identično stanje

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović ponovio je kako će za građane ove izmjere biti u potpunosti besplatne.

– Zajmom Svjetske banke financirat ćemo 40 posto radova, dok će preostalih 60 posto financirati Grad Krapina. Što se tiče katastarske općine Velika Ves, vrijednost ugovora je 2,4 milijuna kuna s PDV–om, a što se tiče Gornje Pačetine i dijela Donje Pačetine, ugovorena vrijednost je 996 tisuća kuna. Mislim da ćemo s ovime napraviti stvarno veliki posao. Već smo održali zbor građana i napravili uvodne sastanke s predstavnicima svih javnopravnih tijela i državnih institucija, tako da je izmjera krenula. Građani su također dobili upute i pozivaju se da označe svoje parcele, jer znamo da se zadnja izmjera na ovom području radila daleke 1870. godine i samo stanje na terenu nije više identično onome u postojećim zemljišnim knjigama, tako da će sada ovom izmjerom dobiti stvarno stanje na terenu. Građani će si tako na neki način očistiti zemljište i postići identično stanje na katastru i gruntovnici, što je glavni benefit – rekao je gradonačelnik Gregurović.
Konferenciji je prisustvovao i Camille Bourguignon, viši stručnjak za zemljišnu administraciju misije Svjetske banke.
– Svjetska banka je partner Republici Hrvatskoj u projektima zemljišne administracije već više od 10 godina i time podržavamo modernizaciju i poboljšanje samog sustava. Zadnjih pet godina posvetili smo puno pažnje zajedničkom informacijskom sustavu zemljišnih knjiga i katastra i to je veliki korak koji omogućava komunikaciju između zemljišnoknjižnih odjela i katastarskih ureda. U prosincu 2018. godine smo počeli novu fazu, odobravanjem novog zajma i podržavamo vas u novim izmjerama – rekao je Bourguignon.
Željko Perić, direktor tvrtke Geo Grupa d.o.o. iz Zagreba, koja je izvođač radova, u svom je obraćanju naglasio kako je vrlo važno da se građani odazovu na njihove pozive jer ključ uspjeha ovakve izmjere, upravo je odaziv građana.

– Cjelokupna izmjera je u interesu građana i nadam se da će oni prepoznati benefit ove izmjere te da će se u velikom broju odazvati na naše pozive obilježavanja međa i sudjelovanja u ovoj izmjeri – rekao je Perić te objasnio kako se rješavaju situacije kada dođe do nesuglasica između vlasnika zemljišta.

Sudski spor

– Mi kao izvođači radova nastojimo ljude najprije potaknuti da obilježe međe, no u slučaju da oni to ne znaju, mi ćemo im pomoći u tome, a u slučaju da oni i dalje inzistiraju i svaka strana ostaje pri svome, tada ih, nažalost, moramo uputiti na sud koji će riješiti problem. Taj dio tada ne rješavamo do završetka spora, ali izmjera ide dalje i stupa na snagu bez njih – rekao je Perić.
Zamjenik glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Antun Vidaković napomenuo je da se izmjere prvi puta rade prema novom Zakonu o katastru, izglasanom u prosincu prošle godine te da Krapina radi na jednom hvalevrijednom projektu izmjere, čiji je glavni benefit uređeni sustav.

Konferenciji je prisustvovao i Vinko Vladić, predsjednik Općinskog suda u Zlataru, koji je čestitao gradonačelniku Greguroviću na tome što je jedini u Krapinsko – zagorskoj županiji krenuo u ovaj skup i nevidljiv, ali koristan posao.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba