Povodom Dana europske suradnje, u Muzeju krapinskih neandertalaca predstavljeni projekti koje zajedno provode Hrvatska i Slovenija

SURADNJA SE ISPLATI: “Pokazalo se da imamo veću posjećenost i više turista ako promociju radimo zajedno”

Objavljeno: 30.09.2019. ivanabelosevic

U Muzeju krapinskih neandertalaca obilježava se Dan europske suradnje, a tim je povodom održana prezentacija projekata prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020. Program prekogranične suradnje se već osmu godinu zaredom održava pod pokroviteljstvom Europske komisije diljem Europe. Hrvatska i Slovenija kao partneri predstavljaju projekte “ENJOYHERITAGE“,“Uživam tradiciju“, “INSPIRACIJA“ i “CrossCare“.

Više od 55 projekata

Vođa Upravljačkog tijela na Operativnom programu Slovenija – Hrvatska Dimitri Pur rekao je kako su ove godine imali više od 55 projekta i rezultati pokazuju da se suradnja isplati.

– Pokazalo se da imamo veću posjećenost i više turista ako promociju rade zajedno jedna i druga strana. U ovom razdoblju od 2014. do 2020., na raspolaganju nam je bilo 50 milijuna eura. Suradnja će se nastaviti i kad se projekti završe jer radimo na novim programskim dokumentima, a trebamo se samo dogovoriti koji su nam prioriteti i što ćemo izdvojiti, te na kojim projektima raditi – istaknuo je Pur.
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko – zagorske županije s još šest partnera iz Hrvatske i Slovenije provodila je projekt “ENJOYHERITAGE“.

– To je bila naša prva prekogranična suradnja, puna novih iskustava i prijateljstava. Cilj je bio napraviti zajednički turistički proizvod, a ciljna skupina su bili mladi, kako bismo ih potaknuli da se vrate prirodi. Povezali smo pet područja – slovensku Bistricu, Krapinu, Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Grad Ozalj i Općinu Vrsar, gdje su uređene interpretacijske staze povezane s mobilnom aplikacijom “ENJOYHERITAGE“, uz pomoć koje se staze mogu obići. Vrijednost projekta za sve partnere bila je preko milijun eura. Najveća investicija Javne ustanove bila je uređenje Kružne staze Hušnjakovo – otkrila je ravnateljica Javne ustanove Dijana Hršak.
Ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar je pak govorila o projektu “Uživam tradiciju“, koji će se provoditi do kraja ove godine.

– Projekt se provodi sa sedam različitih partnera. Cilj je bio spojiti gastronomsku i kulturnu baštinu našeg prekograničnog kraja, pa smo tako radili na uspostavi kulinarske transverzale i promociji tradicijskih proizvoda, s naglaskom na gastronomskim delicijama, kako bismo ih spojili s kulturnim i prirodnim znamenitostima, da bi gostu, kada se uputi k nama, mogli pružiti jedinstveni doživljaj. Puno smo radili na promociji zagorskih štrukli, a tu su i različite druge delicije, o kojima na prvu nismo ni znali da su tradicionalna jela – naglasila je Barilar.

Festival rudarskih jela

Na obilježavanju Dana europske suradnje bila je i Zvezdana Lamovšek iz slovenske općine Trbovlje, voditeljica projekta “INSPIRACIJA”. Radi se o projektu namijenjenom revitalizaciji industrijske baštine u cilju razvijanja kulturnog turizma.

– Sudjelujemo s Labinom, Rijekom, a iz Slovenije nam je još partner Slovenska Bistrica. U sklopu projekta, organizirat ćemo kulinarski Festival rudarskih jela, koje su u Trbovlje donijeli radnici koji su došli raditi iz različitih krajeva svijeta, a bit će tu i demonstracija pripreme jednog tipičnog rudarskog jela – otkrila je Lamovšek.
Tema ovogodišnjeg Dana europske suradnje je “Europe is you – Europa si ti“ jer se želi ukazati na važnost postignuća europskih regija i država u prekograničnoj suradnji, kao i utjecaj takve suradnje na zajedničku budućnost, a ovogodišnji slogan je “Kroz povijest za očuvanje baštine“.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba