SREDIŠNJA SVEČANOST: Na pregradskom trgu, u sklopu 49. manifestacije “Branje grojzdja”, održana povorka beračica i berača

TRIJUMFIRALI SVETOKRIŠĆANI: Imali najbolju skupinu, najbolju beračicu Katarinu Sente i najbolju malu beračicu Lanu Lasić

Objavljeno: 29.09.2019. Jelena Jazbec

Središnja svečanost 49. manifestacije “Branje grojzdja”, povorka beračica i berača, održana je na pregradskom Trgu Gospe Kunagorske te je i ove godine okupila entuzijaste koji su Pregračanima, ali i brojnim posjetiteljima i gostima, prikazali kako se to nekad išlo u berbu. Sudionici su prošli ulicama grada odjeveni u narodne nošnje, s konjskim zapregama i isključivo drvenom opremom za branje i preradu grožđa, te košarama u kojima su se nalazile delicije koje se tradicionalne pripremaju za berbu grožđa.
Povorku je predvodila jahačica Dijana Ričko, a sudjelovali su Mirko Majsec, Josip Vardijan, Marjan Šerek, kola Lipnjak – Firšt, Bračević – Hršak i Ričko, Mladen Cerovski i Boris Antolić. Njihovo predstavljanje svojim su nastupima upotpunili mališani iz pregradskog Dječjeg vrtića “Naša radost”, mali i veliki folkloraši iz KUD-a Pregrada te mali i veliki folkloraši iz KUD-a Sveti Križ Začretje.

Zagorski način života

Tradicionalno, dodijeljene su i nagrade za najistaknutije sudionike, pa je tako najboljom skupinom proglašen KUD Sveti Križ Začretje, najljepša kola bila su ona Bračević – Hršak iz Petrovskog, najboljom malom beračicom proglašena je Lana Lasić iz KUD-a Sveti Križ Začretje, najboljim malim beračem Dorijan Gotal iz Dječjeg vrtića “Naša radost”, najboljom beračicom Katarina Sente, također iz KUD-a Sveti Križ Začretje i najboljim beračem Nikola Vardijan. Odluku o nagradama donio je žiri u sastavu Marija Klasić, Goran Horvat i Tomislav Škrlec.
– Titula najberačice jako me iznenadila i stvarno to nisam očekivala. Obukli su me u crni fertun, stavili su mi pletivo, ali što je zaista presudilo, najbolje zna stručni žiri. Inače, manifestacija mi se jako sviđa, u petak smo imali prilike sudjelovati i na Festivalu vinskih popevki i napitnica, i bilo je lijepo isto kao i danas – otkrila nam je najberačica Katarina.

Riječi pohvale za organizatore imao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Bilo je to desetak dana sjajnog kulturno – zabavnog i sportskog programa, koji je uvijek vezan uz našu tradiciju i način života u Zagorju, vinogradarstvo, podrumarstvo, kletice i vino. Mi smo definitivno vinska regija i zato posebna zahvala ide onima koji su ovdje u Pregradi održali ovu 49-godišnju tradiciju i veselim se sljedećoj godini – rekao je Kolar.

Dobra posjećenost

Zadovoljan je i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.
– Mislim da je iza nas sjajna manifestacija s pedesetak različitih događanja, koji smo u ovih nešto više od tjedan dana imali ovdje u Pregradi. Posjećenost je bila jako dobra, kroz Pregradu je prošlo na tisuće ljudi, najviše, naravno, na koncertima zabavne glazbe. Manifestacija je bila međunarodnog karaktera, uz tradicionalne goste iz Slovenije, imali smo goste i iz Portugala, Španjolske, Sjeverne Makedonije, Bugarske, koji su ovdje boravili u sklopu projekta “Europa za građane”. Drago mi je što smo ih mogli ugostiti u petak, tijekom održavanja Festivala vinskih popevki i napitnica, a posebno su se dugo zadržali na našem Trgu dobre kapljice. Dobro je posjećena i današnja povorka beračica i berača, mislim da smo predstavili lijepu tradiciju koju imamo u Hrvatskom zagorju i naravno, već sutra počinjemo s pripremama za jubilarnu pedesetu manifestaciju – najavio je Vešligaj.
Prije početka povorke, na trgu su nastupile Zagrebačke mažoretkinje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba