RADOBOJ – BUDUĆA PERJANICA ZAGORSKOG TURIZMA: Građevinski radovi na Kući vinove loze su završeni te je Općini upravo odobreno novih 400.000 kuna potpore Ministarstva turizma za njeno unutarnje uređenje i multimediju. Uz to, priprema se projekt robinzonskog kampa oko biobazena, a grade se i Planinarski dom sa smještajnim kapacitetima, Kuća zagorskih štrukli…

NAČELNIK TOPOLOVEC: Naši gosti ubuduće neće ovdje dolaziti samo na jedan dan, već će u Radoboju moći provesti ugodan vikend, a i puno više od toga

Objavljeno: 29.09.2019. Alen Brodar

Kuća vinove loze, jedan od kapitalnih projekata u Radoboju, koji će obogatiti turističku ponudu te općine, osvanula je u svom novom ruhu te se s pravom može reći da je Radoboj dobio pravu ljepoticu. Građevinski radovi su naime gotovi, a vrijednost investicije je, kako nam je otkrio načelnik Anđelko Topolovec, oko 2,5 milijuna kuna.

Jedini iz Zagorja

– Trenutno smo u postupku nabave za unutarnje uređenje, a baš smo u četvrtak dobili rješenje i poziv za potpis ugovora s Ministarstvom turizma o novoj potpori od 400.000 kuna, što ćemo učiniti u srijedu u Iloku. Jedina smo zagorska jedinica lokalne samouprave koja je po ovom natječaju, uz Krapinsko – zagorsku županiju, dobila potporu, što govori koliko je Kuća vinove loze kvalitetan projekt. Inače, dosad smo za njega dobili ukupno više od 900.000 kuna potpora, od čega 500.000 od Ministarstva turizma te 405.000 kuna od Ministarstva graditeljstva, a sada nam dakle dolazi još 400.000 kuna za multimediju i unutarnje opremanje – pojasnio je Topolovec.
Podsjetimo, radobojska Kuća vinove loze bit će prezentacijski centar, koji će biti podijeljen u četiri cjeline. U jednoj bi bila općenito povijest vinove loze, s obzirom na to da je upravo u Radoboju pronađena najstarija okamina u ovom dijelu Europe, stara između 14 i 19 milijuna godina.
– U drugoj bi cjelini bile stare sorte, a koje su još uvijek postojeće, kao što je krapinska belina, predak svih današnjih sorti. Također, pokušavamo doći do sadnice najstarijeg živućeg trsa, koji je u Mariboru, a ono što će svakako biti atrakcija uz multimedijski dio, a trenutno mislim da nigdje ne postoji, jest arboretum sadnica trsova, gdje ćemo pokušati imati sve postojeće vrste vinove loze – pojašnjava Topolovec te dodaje kako se Kuća vinove loze nadovezuje da radobojsku strategiju razvoja turizma.

Zaokružena cjelina

– S Kućom vinove loze te Kućom zagorskih štrukli, projektom vrijednim oko 1,5 milijuna kuna, čiji smo nastavak izgradnje u petak dali na javno savjetovanje, a koja bi trebala biti završena do ljeta sljedeće godine, dobili bismo zaokruženu cjelinu. Tada možemo našim gostima ponuditi da imaju mogućnost u Radoboju ostati duže od jednog dana, primjerice ovdje provesti jedan ugodan vikend i ne samo uz radobojske sadržaje, već uz sve što nudi i naša okolica, kao što su krapinski muzeji, toplice i ostalo. Doduše, još nam nedostaje smještajnih kapaciteta, pa pokušavamo naše sumještane koji imaju kleti motivirati da ih prenamjene u kuće za odmor, a što se tiče Općine Radoboj, krenuli smo u izgradnju Planinarskog doma na mjestu današnjeg lovačkog doma, koji će imati i smještajne kapacitete te intenzivno pripremamo još jedan projekt za financiranje iz EU sredstava, a to je biološki bazen oko kojeg bio robinzonski kamp – zaključio je Topolovec.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba