ODLUKA MINISTRA ĆORIĆA: Odlagališta “Gubaševo” u Zaboku i “Lesičak” u Bedekovčini više ne ispunjavaju uvjete za nastavak rada, otpad se od 12. rujna zbrinjava na odlagalištu “Gorjak” u Jesenju

“Nema razloga za zabrinutost, a uz to, cijene odvoza otpada za Krakomove korisnike ostaju iste”

Objavljeno: 28.09.2019. Alen Brodar

Stupanjem na snagu Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta, koju je donio Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, sva odlagališta koja su određena za zatvaranje, morala su se uskladiti s donesenom odlukom, prestati s radom i  dogovoriti uvjete i način odlaganja neopasnog komunalnog i proizvodnog otpada na odlagališta neopasnog otpada na kojima će se nastaviti odlagati  otpad, do početka rada Centara za gospodarenje otpadom. Tako je odlagalište neopasnog komunalnog otpada “Gorjak”, koje je u vlasništvu društva Krakom d.o.o., koje upravlja i gospodari s odlagalištem te na njemu zbrinjava otpad propisanih vrsta i ključnih brojeva s područja grada Krapine te općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj, tom Odlukom ministra, određeno da se na njega nastavi odlagati neopasni komunalni otpad i proizvodni otpad  s navedenih područja, ali i otpada preusmjerenog sa zatvorenih odlagališta “Gubaševo” na području grada Zaboka i “Lesičak” iz općine Bedekovčina.

Počelo 12. rujna

– Nakon, eto, osam mjeseci od stupanja odluke na snagu, s danom 12. rujna 2019. godine, postignut je sporazum o preuzimanju otpada s navedenih odlagališta na odlagalište otpada “Gorjak”. Miješani komunalni otpad preusmjeren sa zatvorenih odlagališta “Gubaševo” i “Lesičak”, na čijem području gospodari Komunalno – Zabok d.o.o., prihvaća se na odlagalište u “Gorjaku” od navedenog datuma pod određenim uvjetima i uz plaćanje naknade, što bi u konačnici moglo rezultirati i povećanjem cijena usluge odvoza miješanog komunalnog otpada na navedenim područjima. Pritom naši korisnici usluga odvoza otpada nemaju razloga za zabrinutost, jer su se prihvatom otpada sa zatvorenih odlagališta, tj. provedbom odluke Ministra, stvorile pretpostavke za nastavak radova sanacije odlagališta i sufinanciranje sanacije iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sanacija će omogućiti proširenje kapaciteta za odlaganje otpada te usklađenje i opremanje odlagališta za obavljanje tehnoloških procesa za prihvat i odlaganje otpada po svim kriterijima i propisima iz zaštite okoliša – što uključuje polaganje nepropusnih folija, završna brtvljenja, te završno, uređenje same plohe i tijela odlagališta, odnosno sve potrebne mjere i radnje za postupanje na ekološki prihvatljiv način – objasnila nam je direktorica Krakoma Katarina Posilović.
Dodaje kako će sanacija i nastavak rada odlagališta “Gorjak” za njihove korisnike usluga do daljnjeg značiti redovno izvršenje usluge, kao i zadržavanje cijene usluge na postojećoj razini.

Piškornica znači poskupljenje

– Isključivo dobrim i racionalnim gospodarenjem radom odlagališta, pravovremenim prepoznavanjem budućih potreba, trudom i naporima za nastavkom projekta sanacije odlagališta, odlagalište otpada “Gorjak” je dobilo dozvolu za nastavak rada do popunjenja kapaciteta, odnosno do otvaranja regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Da nije uložen angažman za stvaranje uvjeta za racionalno i održivo gospodarenje otpadom te dobivanje potrebnih dozvola za nastavak rada odlagališta, neminovan bi bio novi trošak prijevoza otpada do regionalnog centra za gospodarenje otpadom, što bi značajno poskupjelo cijenu usluge. Dakle, miješani komunalni otpad (otpad iz zelenih spremnika) se i dalje odvozi i deponira na odlagalištu otpada Gorjak, a ne odvozi se u Piškornicu, što će sigurno, jednog dana, imati za posljedicu značajno povećanje cijene usluge – zaključuje direktorica Posilović.
Inače, godišnje se do sada na odlagalište “Gorjak” odlagalo oko šest tisuća tona otpada, a Komunalno Zabok bi mjesečno trebalo dovoziti 180 tona, isključivo miješanog komunalnog otpada. Doznajemo kako je procijenjeni kapacitet “Gorjaka”, nakon provođenja sanacije, uključujući i miješani komunalni otpad iz Zaboka i Bedekovčine, otprilike sedam godina.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba