U Risvici održana svečana dodjela potvrda osnovnoškolcima koji su uspješno završili edukaciju u sklopu programa “Ptiček”

Zagorje dobilo 24 nova mlada čuvara prirode

Objavljeno: 26.09.2019. ivanabelosevic

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije organizirala je dvodnevne radionice u sklopu programa “PTIČEK – program senzibiliziranja i potvrđivanja mladih čuvara prirode u Krapinsko – zagorskoj županiji“, kojeg Ustanova kontinuirano provodi po 12. puta. Po završetku radionica, u Restoranu “Zelenjak“ u Risvici održana je svečana podjela potvrda sudionicima radionica, kao dokaz uspješno obavljene edukacije. Ove godine sudjelovala su 24 učenika iz šest zagorskih osnovnih škola – OŠ Veliko Trgovišće, OŠ Antuna Mihanovića, Petrovsko, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, Zabok, OŠ Gornje Jesenje, OŠ Đure Prejca, Desinić i OŠ Bedekovčina.

Znanje o zaštiti prirode

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ Dijana Hršak rekla je kako se svake godine trude unaprijediti program, iako je ona osnova projekta na neki način sačuvana od samih početaka.
– Jučer smo radili na Bedekovčanskim jezerima, na jednom nizinskom i vlažnom staništu, a danas smo bili u zaštićenom području značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora, gdje je šuma i Sutla. Zaista jedan bogat program na kojem su djeca puno radila. Cilj je podići svijest djece i potaknuti ih na ozbiljnije razmišljanje vezano za prirodu i okoliš, a kasnije i sudjelovanje u provođenju raznovrsnih akcija i mjera zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti na području županije. Računamo na njih kao buduće suradnike koji će se aktivno uključiti u projekte i istraživanja, a možda i potaknemo neko dijete da odabere i takvo zanimanje – istaknula je Hršak.
Svečanoj dodjeli potvrda malim čuvarima prirode prisustvovao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Voditelji radionica

– Imamo privilegiju da imamo sjajne ljude u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode te članove Upravnog vijeća i profesore s fakulteta koji su se uključili u taj projekt. Svake je godine uključeno šest osnovnih škola, sudjeluju učenici šestog i sedmog razreda, a ove godine smo ga proširili i na osme razrede. Edukacija je na prvom mjestu, jer ne možete štititi nešto o čemu ništa ne znate. Bez obzira na to što se puno radi s djecom, od vrtićke dobi, ovakva jedna radionica na otvorenom je sigurno od neprocjenjive vrijednosti i tako se stvara jedna posebna simbioza između prirode i malih čuvara prirode, koji svoje znanje koje su stekli, na neki način prenašaju svojim vršnjacima. Zanimljivo je da na planinarskim akcijama i akcijama za Dan planeta zemlje, upravo znam naići na djecu koja su završila ovu edukaciju. To znači da se dalje nastavljaju razvijati i živjeti tako, jer prirodu možemo štititi jedino ako je poštujemo – zaključio je Kolar.
Radionice su vodili edukatori sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, Geološkog odsjeka Prirodoslovno – matematičkog fakulteta te Javne ustanove. Do sada je u projektu sudjelovao 261 učenik iz šestih i sedmih razreda, iz svih osnovnih škola na području županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba